Имаме ясен план, който е разписан и се знае какво се случва във всеки един момент, при увеличаване на натиска върху системата. Той се изчислява на дневна база. Това заяви на изндънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.
 

„Ако на ден имаме под 150 случая, положителни с К-19, на територията на България ще има 2499 легла за лечение на пациенти с коронавирус“, каза той.

 „При увеличаване случаите над 350 положителни дневно имаме готовност за разкриване на 8415 легла“, каза той.

“Има сериозен проблем в цялата страна, цяла Европа и в целия свят, а това е кой ще лекува болните. В момента в целия свят тези пациенти не бяха лекувани само от инфекционисти“, заяви Ангелов.

„В момента имаме недостиг на инфекционисти, но това не е само в България. Имаме недостиг на анестезиолози и реаниматори. Правим картиране по области в момента в цялата страна, за да видим какви са потребностите от специалисти и на базата от тези потребности в края на годината ще представим един документ – карта на потребностите от медицински специалисти.

Така ще можем да преценим в каква посока да насочим средствата, които ще получим по европейските програми по Фонда за възстановяване“, каза здравният министър.

"Към момента работим с хората, които имаме, добави Ангелов.

БЛИЦ припомня, че през последното денонощие в страната бе поставен най-черният рекорд от началото на епидемията от коронавирус у нас. Заболяването взе 16 жертви само в рамките на 24 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!