Няма да оставим народа без диагностика. Здравето на нацията е на първо място. Мисля, че мерките са правилни и трябва малко търпение и стоицизъм.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, заместник-началник на кризисния щаб за коронавирус и директор на Центъра за заразни и паразитни болести в предаването „Панорама“ по БНТ.

"Наш приоритет е да запазим живота на възрастните хора и работата на младите хора. Всяка епидемия е тест за морала на нацията на един народ", подчерта той.

По думите му успокоението в такава ситуация трябва да бъде, само когато е истина. "Има данни, които не може да се критикуват: един от математическите модели преценява дали мерките са удачни по това на колко дни се удвоява броят на новите случаи. В нашата страна, с тези мерки, постигнахме увеличаване на този срок. Това означава, че не тръгваме стремглаво нагоре в броя на заразените, което е добре, защото по-малко хора ще се разболеят едновременно и обществото ще бъде по-спокойно", посочи проф. Кантарджиев.

Той допълни, че се надяват коронавируса да прилича на останалите вируси и топлото време да има положителен ефект.

"Ако се докаже че БЦЖ ваксината наистина има протективно действие ще означава, че заразените хора няма да прекарат толкова тежко заболяването, а ние сме най-ваксинираната срещу туберколоза нация", посочи още Кантарджиев.

По думите му най-важно е лекарите и медицинските сестри със симптоми на инфекцията веднага да бъдат тествани. "Не трябва да допускаме и в колективи, които са стратегически важни за държавата - като електроцентрали, транспорт и др., трябва първите случаи да бъдат тествани, хващани и изолирани.

Трябва и всички болни с двойна пневмония и съмнения за заразяване с коронавирус, да бъдат тествани", подчерта директорът на Центъра за заразни и паразитни болести.