Щамът на COVID-19 мутира, макар и бавно. Това заяви пред bTV проф. д-р Ива Христова, зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Скоро ще се проучи откъде са внесени нашите щамове на коронавирус. Така ще видим откъде е внесен коронавирусът у нас - едва ли ще е внос от една държава", каза още тя. 

"Въпросът е дали вирусът ще изчезне през лятото и дали няма да се внесе наново. В Южното полукълбо сега има бум на заразени. Въпреки това, с напредването на топлото време, случаите ще стават по-малко", коментира зам.-директорът на НЦЗПБ. 

"По-близо сме до откриването на лекарство за лечение на коронавируса, а не на ваксина. Ваксината трябва е безопасна, за да се пусне на пазара. Това значи тестване първо на малка група хора и после върху голяма. По-рано от края на годината не се очаква", разкри проф. д-р Ива Христова. 

"БЦЖ ваксината осигурява мултифункционален имунитет. Ако се докаже, че ваксината е ефективна срещу COVID-19, тя няма да бъде достатъчна да покрие нуждите на населението в световен мащаб", каза още тя и уточни, че БЦЖ ваксината има и различни разновидности.

Според нея, за да се пусне ваксина срещу коронавируса, тя трябва да бъде тествана върху достатъчен брой хора. „Ваксина, за да се пусне, тя трябва да е абсолютно безопасна за хората, а това иска проучвания върху малък брой хора, а после върху голям брой хора“, посочи тя.

Проф. Христова подчерта, че по-рано от края на годината ваксина няма да бъде пусната в употреба.