Увеличението на броя на положителните случаи на коронавирус у нас не означава втора вълна. Това коментира бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ в България все още не сме наблюдавали дори първа вълна на заразата. 

Проф. Кожухарова обясни защо не трябва да се паникьосваме от новия бум на К-19 у нас

"Наблюдава се активизиране на епидемиологичната обстановка и за съжаление, не се оправдаха очакванията ни за сезонност на вируса", коментира още тя пред България он Ер.

Според проф. Кожухарова обаче по-високият брой регистрирани положителни проби не означава, че всички заразени са задължително болни. Тя акцентира и на това, че пациентите с COVID-19 в интензивни отделения у нас в момента са по-малко, в сравнение с месец май.

Случаите на COVID-19 продължават да се увеличават в световен мащаб. Вирусът непрекъснато се променя, с което затруднява разработването на ваксина и медикаменти.

Най-страшната новина от началото на COVID-19 дойде в 19:30 часа на 6 август ГРАФИКА

На този фон Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да не въвеждат отново карантина, за да бъдат избегнати по-тежки икономически последици за държавите. Медици обаче изразяват притеснения, че по този начин здравната криза може да се задълбочи.

Достатъчни ли са сегашните мерки и какви са прогнозите за есента гледайте във видеото: