Броят на заразените продължава стремглаво да расте. За пореден ден имаме абсолютен рекорд - 914 положителни проби за денонощие. Направени са малко над 6300 PCR изследвания, което означава, че процентът на положителните проби е 14,5 на сто.

Още един негативен рекорд - 1426 души са настанени в болници, като 74 от тях са в тежко състояние. И стъпка към разхлабване на мерките - след разговори между премиера Бойко Борисов и министрите е решено карантината да се намали от 14 на 10 дни.

Прави се всичко възможно обучението на децата да остане присъствено.

Реален риск да стигнем 2000 болни на ден има, при това не се знае дали ще спрем дотам. 

Изчисленията на Щаба показват, че броят на новозаразените ще продължи да се покачва с бързи темпове и през следващите дни и седмици. Това може да доведе до претоварване на здравната система още през ноември.

На фона на пълните кабинети и хаоса пред тях, математикът на Щаба обяви – броят на новозаразените ще продължи да расте със същите темпове и следващата седмица. Увеличението на новите случаи тази седмица, спрямо миналата, е 80 процента.

„Не можем да издържим още 2 седмици на 80% покачване. Здравната система, ако продължи така, ще започне да поддава”, обясни проф. Витанов. Математическият модел обаче показва именно такава тенденция.

Проверка на Нова тв показа, че лабораториите успяват да обработват тестовете. Пред тях обаче продължават традиционните вече опашки.

На фона на притеснителните данни премиерът Борисов обяви от Брюксел, че нови мерки няма да се въвеждат.

Затягането на мерките в част от европейските държави паникьосва останалите страни-членки, твърди премиерът. И определи като закъснял Общият план за действие на Еврокомисията.

„Това трябваше да го направим още юли, а не сега, панически много от държавите-членки да приемат действия, които паникьосват пък другите държави, или създават разнобой в действията”, каза Борисов и обяви – България няма да въвежда нови.

„Децата трябва да отиват на училище! Децата трябва да учат, защото ние нанасяме и вреда върху психичното здраве на хората”, посочи премиерът.

По данни на образователното министерство – общо 203-ма ученици и 211 учители са с положителни проби, което е 0.02% на фона на общата заболеваемост.  

Ако прояви грипоподобни симптоми, всеки ученик е длъжен веднага да потърси личния си лекар, а връщането в клас става само с бележка.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари призоваха за повече дисциплина пред кабинетите, тъй като по думите им не само ученици, но и възрастни, ходят и в дните, определени само за прегледи на здрави деца.

„Пациентите вече започнаха да идват по всяко време, не се обаждат по телефона за предварително записване на часове и това ни създава проблеми”, обясни д-р Виолета Чобанова.