Една година в пандемия. Точно на 8 март бяха установени първите носители на Ковид-19 в Плевен и Габрово. "За една година научихме много неща, не мисля, че вече сме в същата паника. Лекарите се чувстваме доста по-спокойни и по-уверени в лечението.

И не бих казал, че ни е било страх да го диагностицираме. Информация получавахме от чужди сайтове и колеги зад граница, защото ние още нямахме досег със заболяването.

Тяхната информация доста ни помогна и ни даде тласък, за да лекуваме и заболяването", каза пулмологът д-р Иван Тихомиров от Клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" за "България сутрин".

Той подчерта, че постоянно консултират техни колеги, както и обикновени хора.

"Всеки се разболява. Ние не сме по-защитени от обикновените хора. Предполагам, че ще трябва да свикнем да живеем с този вирус, който ще се появява през есенните и зимните месеци по-силно. Предполагам, че ще отслабне с времето и нещата ще се нормализират", допълни д-р Тихомиров пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът посочи, че са очаквали третата вълна. А според него тя се дължи на времето, сезона и лекото отхлабване на мерките.

"Хората започнаха да се събират повече, но ние сме подготвени. Работата върви спокойно. Имаме правила, които спазваме и по-лесно се справяме с болестта. Ние работим с PCR тестове, не можем да разберем с какъв щам е заразен пациентът. Лекуваме ги по един и същи начин", сподели пулмологът.

Той подчерта, че не се притесняват от британския щам, въпреки че е по-заразен. 

"Имаме доста стресови моменти, в момента клиниката ни е пълна. Има доста голяма умора. Всички колеги са доста изморени, постоянно сме на работа, но се справяме.

Започнахме да свикваме. Изпадането в крайности - да отворим и затворим всичко, не е добро за никого. Трябва да се намери компромисен вариант. Надявам се, когато се ваксинира по-голяма част от населението, да спадне и нашата работа", добави д-р Иван Тихомиров.