Американската компания за био-технологии Кентъки БиоПроцесинг (Kentucky BioProcessing - КБП), филиал на цигарения концерн “Бритиш Американ Табако” (БАТ) обяви в сряда, че започва човешки изпитания на ваксина срещу COVID-19, разработена на основата на свойствата на тютюневия лист, предаде АФП.

От компанията уточняват че става въпрос за първа фаза от традиционния процес по тестването на ваксина, която е била дадена на неуточнен брой доброволци, за да се установят първоначални странични ефекти, след като медикамента е получил “зелена светлина” за изпитание от американската Федерална агенция по лекарствата (ФАЛ).


Това се казва в официално съобщение до медиите на БАТ, собственик на десетки популярни световни марки цигари, сред които “Лъки Страйк” и “Дънхил”.

Ефикасността на дадена ваксина се определя по време на следващите фази от клиничните изпитания, т. нар. “Фаза 2” и “Фаза 3”.

На този етап от лабораторията планират да ангажират общо 180 доброволци, разделени на две възрастови групи - 18-48 и 50-70 години. Резултатите се очакват към средата на 2021 г., когато КБП очаква да получи разрешение преминаване към “Фаза 2”.

Според комюникето на БАТ, учените са успели да клонират част от генома на COVID-19, което е позволило разработването на молекула, която произвежда антитела срещу вируса.

Тютюневият лист, използван от лабораторията за синтеза, показал странични свойства с множество предимства за по-бързото и ефикасно производство на антитела в естествена среда, за сметка на традиционните техники.

От компанията настояват, че техният процес ще позволи по-бързото производство на ваксина, която ще има способността да остава стабилна дори при стайна температура, за сметка на обявените вече ваксини срещу COVID-19, които трябва да се съхраняват при минусови температури.