Изпълнителният директор на Инфекциозната болница в София проф. Татяна Червенякова разкри, че лекарите у нас са придобили сериозен опит в борбата с Ковид-19 от началото на разпространението му у нас.

"Различен симптом при Covid-19 например е задухът, наред с него има кашлица, температура, клинични симптоми, които се срещат и при други респираторни заболявания. В момента навлизат така наречените летни вируси, които също са с прояви от страна на дихателната система, голяма част от тях са негативни за коронавирус.


Те са негативни с диагностичните тестове, те са негативни и с характерната рентгенологична картина, защото там наистина има специфика в инфилтратите, които се наблюдават. Тоест, за един клиницист вече в България, и за един инфекционист, защото те посрещаха тези хора на първа линия, заедно с колегите пулмолози и реаниматори, но те имат своите клинични критерии, плюс епидемиологичните за това заболяване.

Бих казала определено, че това е предвидимо заболяване по отношение на опита, който се натрупа за два месеца", каза тя в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Тя каза, че сред хората не трябва да има място за паника.

"Нито по отношение на личните лекари, нито по отношение на лечебните заведения, тъй като ние имаме тестове и за коронавирус, тестове за грип, тестове за останалите респираторни заболявания. Тоест, ние много бързичко можем да се ориентираме за какво се касае и да предприемем необходимото лечение и наблюдение.

Мисля, че пациентите трябва да се доверят на системата на здравеопазване, която събра много опит в тези два месеца и половина и лечебните заведения са готови да посрещнат, да се осигури терапия, наблюдение, било то интензивно или продължително. Така че мисля, че няма основания за паника", коментира още професорът.

Запитана, дали много по-тежко се преживява Covid-19, ако човек има усложнения, отколкото заболял от грип и други видове вируси, както и по-тежка ли е картината, когато се види един човек с усложнения от Covid-19, тя отговори:

"Тя просто е различна. Аз не мога да кажа дали една хеморагича пневмония в хода на грип е по-рискова от един тромбоемболизъм или емболизъм, с което си отиват част от пациентите с Ковид-19. Не са сравними тези неща. Всяка една инфекция си има своите леки клинични форми, както е при Covid-19 - те са около 85 процента леките и средно тежките, тези, които не се нуждаят от особено терапевтично поведение.

Едва 15 процента са тежките случаи, в 5 процента те стигат до интензивно наблюдение или лечение, било с апаратна вентилация или не, и точно тук в тези тежки форми се направиха много програми. Една от тях е Солидарност на СЗО".

Тя напомни, че вирусът е нов и опитът в човечеството е малък. "Няма да скрия, че ние се учим в движение. Не ми се иска да крия също, че във всяка страна си има национални особености и ние ползваме много литературни източници и тук идва разнопосочността на различните мнения.

Но ние в България вече имаме опит. Ние имаме екипи, в които са включени имунулозои от ВМА, Пирогов, точно за оценка на имунния статус - какви са антителата и така нататък.

Това са нюанси на един имунитет. Значи като се съберат всичките тези данни ние ще можем да излезем и да кажем - да, това се случва в България, такъв е имунитета. Не може да се цитират само статии. Аз не мога да приема пълния отказ от хидроксихлорохина, например. Няма еднозначен отговор дали при нас по-леко се развива заболяването или по-малък е броят.

Аз смятам, че това, което се направи в държавата - с физическата изолация, и с тестването, модела на Южна Корея, които доста добре се справиха със ситуацията. Тоест, този момент работи в месеците март и април. Ние сме се срещали с тези коронавируси, това е седмият такъв", посочи Червенякова.

Тя смята, че въведените мерки на определения етап са били правилни. "Ще се наблюдава инфекцията и ще се учим в динамика. Не очаквам взривоопасно развитие на ситуацията. Всеки пациент може да получи необходимата лекарска помощ, да могат бързо да се въведат мерки там, където трябва. Например, не трябва да се спира носенето на маски и ръкавици в болниците.

На всеки пациент трябва да се гледа като на рисков, било то от дихателна инфекция, било от инфекция, която се предава по кръвен път. Това ние го бяхме забравили във времето и тези мерки не се вземаха адекватно. Не мога да коментирам мерките в обществото, но смятам, че е излишно носенето на маски. Ако се случи нещо лошо, веднага ще се предприемат мерки. Смятам обаче, че за лечебни заведения, за обществени места - има си места, където те трябва да се спазват", заяви експертът.