В Сърбия има спад в броя на заразените с коронавирус, макар че той все още е висок, но още по-насърчителен е фактът, че вече 11 поредни дни намалява броят на хоспитализираните и през последните дни има повече изписани, отколкото приемани в болница.

Това заяви днес сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Танюг.

"Спадът в броя на заразените означава, че гражданите са дисциплинирани, че се борим заедно и мерките дават резултати. Все още е висок броят от 255 заразени дневно /на 8 август/ и трябва да останем дисциплинирани, докато не се намери ваксина", каза Бърнабич за телевизия Първа.

Тя заяви, че Сърбия преговаря с няколко партньори и се надява да бъде сред първите 20 страни, които ще получат ваксина за коронавирус.
Бърнабич каза, че се очаква броят на болните и хоспитализираните да продължи да пада и болниците да започнат постепенно да се връщат към нормалния си режим на работа.

Тя обаче изтъкна необходимостта действащите сега мерки за социална дистанция и задължително носене на маски да продължат да се спазват, съобщи БТА.

Премиерът каза, че окончателното решение за започването на новата учебна година на 1 септември ще бъде съобщено във вторник, но най-вероятно учениците от първи до пети клас ще се върнат в класните стаи.

По последни данни броят на заразените от коронавирус в Сърбия от началото на епидемията е 27 863, смъртните случаи са 632, в момента има 3096 хоспитализирани пациенти, от които 121 са на респиратор.