Най-малко 17 хиляди медици са починали по света от COVID-19 през последната година. Това се казва в анализ на Amnesty International, Public Services International (PSI) и UNI Global Union.

Двете организации призовават към незабавни действия за ваксиниране на медицинските лица.

"На всеки 30 минути в света умира един медик. Медицинските служители по целия свят рискуват живота си, опитвайки се да защитят хората от COVID-19, но твърде много от тях останаха без защита и платиха висока цена за това." - заяви шефът на отдела за икономическа и социална справедливост в Amnesty International Стив Кокбърн.

Авторите на доклада са анализирали данни от над 80 страни, публикувани от правителствата, синдикатите, медиите гражданските организации. Те отбелязват, че числата може да са силно занижени, тъй като много правителства не събират официални данни или го правят частично.

Въпреки че много страни отделят приоритетно внимание на ваксинирането на медиците, глобалното неравенство при достъпа до ваксини означава, че в над 100 страни нито един медицински служител няма да получи ваксина.

В страни като Бразилия и Перу, където имунизацията започна съответно през януари и февруари, организациите на медиците съобщиха, че някои чистачи в болниците и санитарният персонал не получават ваксина, въпреки че са изложени на вируса. Дори на някои места служителите в администрацията и ръководствата са се ваксинирали преди работещите на първа линия.

People's Vaccine Amnesty International, Public Services International (PSI) и UNI Global Union призовават правителствата да вземат незабавни мерки за увеличаване на световните доставки на ваксини чрез инвестиции в производствени мощности и постигане на съгласие с производителите на ваксините да споделят своите технологии и знания, за да може всеки човек да има шанс да се ваксинира, се казва в анализа.

"Основен инструмент за ускоряване на ваксинацията и предотвратяване на нови смъртни случаи сред работещите на първа линия в борбата с COVID-19, би бил отказът на Световната търговска организация от патенти, както и грантове за бедните страни, които все още няма да могат да си позволят ваксина, дори след отмяна на патентите", акцентира главният секретар на Public Services International Роза Паванели.