Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего посочиха няколко симптома на коронавируса, които подсказват дали той ще протече тежко или не. 

Ако заразените с COVID-19 имат липса на обоняние и вкус, по всяка вероятност няма да се налага да бъдат хоспитализирани. 

Докторът на медицинските науки Карол Ян, която е водещ автор на изследването, твърди: "Загубата на обоняние може да е показател за това, че вирусоносителите ще изкарат болестта в леката й форма. Това, обаче, важи само за тези, които са без съпътстващи заболявания."

Разработката се потвърждава и от изследването на учени на база 169 пациента с коронавирус. Те също са установили, че загубата на обоняние и вкус на ранните етапи на заболяването  подсказва, че то ще протече по-леко.

Като рискови фактори, свързани с тежката форма, учените посочватхроничните заболявания на белите дробове, по-високата възраст, сериозни увреждания на сърцето, диабет и затлъстяване. 

Лекарите обясняват, че първоначално вирусът се концентрира в носа и горните дихателни пътища, където влияе на обонятелната система. 

Превод БЛИЦ