За борбата с епидемията от коронавируса в Китай е мобилизирана цялата страна. Една трета от обитателите й - около 500 млн. души на практика се намират под карантина. 

Независимо от епидемията, Китай се връща или, поне се опитва да се върне към нормалния си живот.

Заводите и предприятията възстановяват работата си, макар, че се налага да правят това при съвсем различни условия. 

Навсякъде, където това е възможно, се използват дронове, безпилотни самолети и роботи. 

Тестват се и асансьори с интерактивни гласови системи, за да не се налага хората да докосват бутоните за етажите. 

Отново са отворени гигантски търговски центрове, които се дезинфектират по няколко пъти на ден.

Борбата с вируса се провежда ежедневно. Лекарите търсят и пробват все нови и нови средства за лечение. И помагат на много от болните. Вече има хиляди излекуване. В Ухан е изписана най-младата пациентка, която е само на 17 дни. Ксяо Ксяо е диагностицирана с коронавирус още от първия ден на живота си, а сега е здрава. 

В Китай е публикуван и списък с над 30 лекарства, чиято употреба помага за успешното лечение на вируса. Основното, за което лекарите предупреждават хората, е те да не се занимават със самолечение. 

И все пак, предизвиква тревога това, че в Китай вече са налице случаи с повторно заразяване при хора, вече излекували се. Някои учени предричат, че COVID-19 ще се превърне в още един от опасните, сезонни грипове и от него ще се разболеят от три до пет милиарда души. Но дори и няколко седмици след разразяване на епидемията, специалистите не се наемат да предскажат как ще се държи самият вирус. 

Цзин Дунян, вирусолог, професор в университета в Хонконг твърди: "Коронавируса е опасен, той прилича на чудовище, чието поведение не сме изучили все още и е непредсказуемо. Докато не разберем за него малко повече, е трудно да прогнозираме какво ще се случи."

Междувременно в Китай започват борба с това, което се смята за източник на заразата. Това, което много години защитниците на животните не са успели да постигнат, сега вече е възможно. Въведена е пълна забрана за търговия и употребата като храна на меса от диви животни. 

Вече на практика е доказано, че китайският коронавирус е попаднал в човека през животно. И то най-вероятно, купено от пазара за храна.

Чуват се дори призиви да се забрани всякаква подобмна търговия, но такива пазари са стотици, разпръснати из цяла Азия. 

Втора по мащабите на огнището на епидемия в Югоизточна Азия стана Южна Корея. 

Градът Тегу е наричан "вторият Ухан". Там броя на заразените достига хиляди, а загиналите са десетки. Картината е същата, като в Китай - опустели улици, хора в костюми за биозащита, безкрайни опашки за маски.

Като виновник за разразяването на заразата в Южна Корея се сочи религиозна секта, наречена "Църквата на Иисус от Синчхонджи".

Тя има стотици хиляди последователи и практикува масови богослужения, в които хората се намират не само в тесен, телесен контакт, но и се държат едни други за раменете. 

Мун Дже-Ин, президентът на Южна Корея твърди: "Ние преживяваме една от най-тежките си кризи, която може да доведе до катастрофални последствия. Правителството осъществява мащабна програма за поддръжка на хората, включени са и представители на войските, полицията и лекари от цялата страна."

Заради епидемията в страната се отказаха от плановете да се проведат съвместо със САЩ военни учения. 

Какво ще стане с коронавируса?

Ваксина

На преден план е намирането на ваксина. Но това ще отнеме време. Изабел Сола, изследовател на CSIC, казва, че това ще отнеме време. Защо? „За намирането на ваксина е необходимо да преминем два етапа.

Първият е, да бъде създадена в лабораторията. Това може да отнеме два, три или четири месеца. След това да се изпробва върху животни и след това да се тества на хора, което ще отнеме повече от една година“, казва тя.

Междувременно се търсят алтернативни методи за лечение на болестта, като лекарства, които се използват за лечение на други болести и които са ефикасни и при лечението на коронавируса.

Едно от тях, което е показало своята ефикасност срещу други два коронавируса и сега се тества при заразени с Covid-19, е Remdesivir“, обяснява Сола.
Какво ще стане, когато се затопли времето?

Мар Масиа, завеждащ отдела по инфекциозни болести на болницата в Елче, казва, че „студеното време благоприятства за разпространението на вируси“, а Сола твърди, че „с повишаване на температурите, вирусните частици стават неактивни и по този начин се забавя разпространението на вируса.“

Трите възможни сценария

Първият сценарий е, вирусът да изчезне от самосебе си. Марта Мора, специалист по инфекциозни болести в болницата La Paz в Мадрид, казва, че вирусът може „да изчезне както е изчезнала заразата SARS през 2003 г., която е братовчедка на сегашния вирус“.

Вторият сценарий е, да се превърне в епидемия. Адолфо Гарсия Састре, вирусолог в болницата Маунт Синай в Ню Йорк, обяснява, че „разпространението на заразата става преди появата на симптомите и това затруднява навременното диагностициране на пациентите и тяхното изолиране. По този начин заразата се разпространява три пъти по-бързо, за разлика от обикновенния грип, което може да причини смъртта на над милион души.“

Третият сценарий е, че може да се превърне в сезонно заболяване. Изабел Сола обяснява, че „атенюиран вариант на вируса може да продължи да циркулира сезонно, както при обикновения сезонен грип“.

Превод и редакция БЛИЦ