За първи път президентът Си Дзинпин посети епицентъра на коронавируса в Китай, през декември, тогава неидентифицирана респираторна болест се появи в град Ухан, съобщават световните агенции, цитирани от news.bg.

Посещението е на фона на информация, че хората постепенно се връщат на работа в други части на Китай, докато вирусът се разпространява в по-голямата част от света, сериозно засяга пътуванията, пазарите и глобалната икономика.

Следвайки примера на Китай, италианското правителство затегна карантина и наложи ограничения за пътуване в голяма част от европейската страна.

При разпространението на болестта в Китай Си Дзинпин очевидно отсъстващ при публични прояви в първите дни на кризата. Първоначалните неуспехи за бързото реагиране бяха свързани с общински и провинциални служители, които по-късно бяха заменени.

Китайските държавни медии съобщават, че Си пристига във вторник сутринта в Ухан.

В града са по-голямата част от повече от 80 000 потвърдени случаи в страната, а властите изпратиха хиляди медицински работници и изградиха болници с отделения за изолация, за да се справят с пациентите с COVID-19.

 

Си инспектира работата по превенция и контрол на епидемиите и посещава медицински работници, доброволци в общността, пациенти и други на първа линия, съобщават държавните медии.

Докато Китай все още е с по-голямата част от случаите в света, неговият дял намалява с разрастването на епидемията, особено в Европа и Близкия изток.

Битката за спиране на коронавируса доведе до нови ограничения, като Италия разшири забраната за пътуване до цялата страна, Израел нареди на всички посетители да бъдат поставени под карантина само седмици преди Пасха и Великден, а Испания затвори всички училища в и около столицата си.

Повече от 113 000 души са заразени с вируса, а над 4000 са загинали от болестта

Повече от 63 000 души вече са се възстановили. Но борбата на Италия за спиране на разпространението на вируса се очертава като предупреждение.

"Няма да има само червена зона", каза италианският премиер Джузепе Конте, като обяви, че блокирането, обхващащо около 16 милиона души на север, ще бъде разширено до цялата страна от вторник.

Пътуващите в главната гара на Милано трябваше да покажат, че пътуват за "доказана нужда", ситуации на необходимост, здравословни причини или да се върнат у дома. Ски лифтовете бяха затворени, след като ученици, чиито часове бяха отменени, планирали пътувания.

С 9,172 заразени и 463 смъртни случая, Италия е на второ място в света. Иран отчете 237 смъртни случая, но много експерти се опасяват, че обхватът на заболяването там е далеч по-голям, отколкото се съобщава.

Южна Корея отчете още 35 случая във вторник, което доведе до 7,513 с 53 смъртни случая.

 

За повечето хора вирусът причинява само леки или умерени симптоми, като треска и кашлица, но може да прогресира до сериозно заболяване, включително пневмония, особено при възрастни хора и хора със съществуващи здравословни проблеми.

СЗО казва, че леките случаи продължават около две седмици, докато пациентите със сериозни заболявания се възстановяват след около три до шест седмици.

Броят на новите случаи на COVID-19, докладвани ежедневно в континентален Китай, намаляха. Във вторник страната регистрира едва 19 нови случая през предходните 24 часа, което е най-ниското от началото на докладването на национални данни.

В Китай са регистрирани общо 80 754 случая и 3,136 смъртни случая

Посещението на Си в Ухан може да показва, че управляващата Комунистическа партия се чувства уверена в резултатите от своята антивирусна кампания.

Инг Йонг, партийният секретар на провинция Хубей, където се намира Ухан, каза на местните служители, че трябва да се подготвят за възобновяване на бизнес производството и безопасното и подредено движение на хора, според съобщение в понеделник, публикувано на правителствения уебсайт на Хубей.

Има признаци, че блокадата намалява, Жингжоу, град в Хубей, нареди пътища и входове на села да бъдат отворени отново за възстановяване на селскостопанската продукция.

Очевидното отшумяване на епидемията от Китай дойде едва след като властите там наложиха масови карантини, които все още са в голяма степен са действащи.

Други държави, засегнати от вируси, приемат по-малко строги, но все пак агресивни мерки.

Израел ще слага под карантира всеки, който пристига от чужбина в продължение на 14 дни, решение идва едва месец преди Великден и Пасха.

Всички чествани и паради за Деня на Свети Патрик бяха отменени в Ирландия, включително в Дъблин, където обикновено се събират половин милион по улиците.

Всички училища в и около Мадрид ще затворят за две седмици

Нарастващият брой случаи около столицата на Испания "предполага промяна към по-лошо", каза министърът на здравеопазването на страната Салвадор Ила.

Опитвайки се да изпратят послание за увереност в икономиката, френският президент Еманюел Макрон и съпругата му се разходиха по Шанз-Елизе.

В Съединените щати, където са регистрирани повече от 600 инфекции и 26 смъртни случая, круизният кораб "Гранд Пронсес" акостира в Оукланд, Калифорния, за да може пътниците да се отправят към 14-дневна карантина в САЩ или техните страни. Най-малко 21 души на борда са заразени.