Сигналите за домашно насилие по време на карантината в Русия са станали над два пъти повече. Това заяви днес Татяна Москалкова, комисарка по правата на човека към Кремъл, предадоха световните новини.

"Според неправителствените организации от 10 април броят на жертвите и на случаите на домашно насилие се е увеличил 2,5 пъти", заяви Москалкова.

"Жените се оплакват, че в условията на режима на самоизолация не могат да се обърнат" към властите, за да поискат помощ "а дори и да отидат там, обикновено не ги приемат", заяви тя.

"Важно е да се даде на жените право да отиват в центрове за жертви на насилие и да не се счита това за нарушаване на карантинните мерки", допълни Москалкова.

В края на април АФП проведе интервюта с няколко асоциации за борба срещу домашното насилие, които разказват за рязко нарастване на случаите на такова насилие от началото на карантината.

Асоциациите казват, че жените се свързват с тях, защото силите на реда не им позволяват да се придвижват навън под претекст, че има изолация, а съдилищата са затворени и не може да се действа по-бързата съдебна процедура срещу насилниците. Под претекст и, че е забранено движението навън, жените, станали жертва на домашно насилие, не могат да стигнат до центровете за настаняване на жертвите на този род насилие, казват от асоциациите.