В момента няма грипни вируси в България, както е в Европа, успокои директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф.Тодор Кантарджиев на пресконференция, на която бе представена традиционната информационна кампания на Центъра преди зимния сезон, предаде Канал 3. 

"В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип. До края на месеца може да очакваме първите случаи на грипа. За бум може да се очаква в края на тази или началото на следващата година. Препоръката е да не се започва лекуване на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 ден, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката”, допълни проф. Кантарджиев.

Нов за България грип ще ни повали до дни! Страшното е че пред него сме беззащитни  

"Острата вирусна инфекция засяга 500 000 смъртни случая всяка година по света", отчете д-р Скендер Скала, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България. 

"Затова, от 2013 година се провежда активна информационна кампания. Като за начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи", каза още д-р Скала. 

"От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ваксинират срещу грип”, заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Става въпрос за пенсионерите над 65-годишна възраст. За имунизирането на пенсионерите са осигурени от държавата 2 милиона лева за ваксини. Към този момент няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират. Очакванията на Кунчев са най-малко 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4-валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам.