Вирус с ларингит, причиняващ мъчителна нощна кашлица, върлува в детските градини. В момента масово са разпространени респираторни инфекции,  които не са обичайни  за топлия сезон, а за зимата, обясняват пулмолози, пише вестник Телеграф.

Мъчителна нощна кашлица и температура са сред симптомите. Освен необходимата терапия лекарите съветват родителите да извеждат децата си колкото се може повече на чист въздух, за да преборят ларингита. Причината за циркулацията на този тип вируси в момента е дългото затваряне и изолация на децата през зимата заради пандемията.

През лятото малчуганите страдат от ентеро-и чревни възпаления.  Тази година обаче има и доста респираторни инфекции, отбелязва и педиатърът д-р Пламен Масларски пред Нова телевизия. Много характерни в момента са така наречените респираторни синцитиални вируси, които протичат по-тежко при по-малките деца до 3 годинки.

При тях нерядко се стига до бронхеолити и затруднено дишане, което налага болнично лечение. Затова и вмомента детските и кърмаческите отделения са доста натоварени. Докторът е категоричен, че върлуващите в момента респираторни синцитиални вируси са по-опасни от коронавируса за най-малките деца.

Заради тази циркулация на вируси в момента лекарите отчитат рязък скок на заболяванията при децата. Кабинетите са препълнени като през зимата. Последните седмици се забелязва повишена заболеваемост, отбеляза д-р Масларски.

Според него причините са няколко - завръщането в училищните и детски колективи, както и преместването на характерни за периода декември-март заболявания в сегашния сезон. „Не може да не се отчете фактът, че дълго време децата бяха изолирани, а хората спазваха дистанция.

Според мен това донякъде наруши имунния  статус на децата и сега просто трябва да се премине през този етап. За щастие идва лятото и се очаква тези процеси да затихнат в близките седмици, отбелязва д-р Масларски.