Заради инфектирани учителки повече от половината ученици от Гимназията по строителство и архитектура в Благоевград минават на онлайн обучение. Заразен учител има и в Трето основно училище, а в математическата гимназия и средното училище в Кресна са заразени ученици.

Вирусът стъпи в 9 училища в Благоевградско, в 4 от тях цели паралелки са под карантина, а 300 деца се връщат към дистанционното обучение.


Цяла паралелка третокласници от Трето основно училище минава на онлайн обучение заради зарадена преподавателка.

„Аз лично разговарях с нея, тя е със симптоми, липса на обоняние, кашлица и така нататък. Това, което предстои, е класът да бъде карантиниран и да премине на електронно обучение, Това очакваме от РЗИ да получим заповед за което“, каза зам.-директорът Васил Чолаков.

„Едната колежка преподава Английски език, другата колежка преподава История и цивилизация. 8 паралелки минават на обучение в електронна среда, това са 9, 10 и 11 клас. Всички директори в страната сме предвидили тази ситуация, очаквахме го, не е нещо, което е неочаквано, просто не го очаквахме толкова бързо да се случи“, заяви директорът на ПГСАГ Марияна Митова.

Три випуска излизат под карантина. 
Излизането от дома обаче не е разрешено, напомнят от Здравната инспекция. Учениците са под карантина, но това не важи за родителите им, които са свободни да ходят на работа.

По информация на здравната инспекция, учителят там не е имал контакт с децата в закрито помещение и затова те няма да бъдат изолирани у дома.Всички засегнати училища вече са дезинфекцирани. Днес началникът на регионалния инспекторат по образованието се срещна с училищни директори, както и с директора на РЗИ, за да обсъдят каква да бъде по-ефективната им комуникация за в бъдеще.

И в Ямбол променят начина на обучение заради инфекцията. Три учителки от две училища са с положителни проби.

Две от тях са в Основно училище "Петко Р.Славейков". Класовете им са карантинирани - общо 43-ма първокласници. Третият случай е от основно училище "Йордан Йовков".

109 са новозаразените при малко над 3 000 PCR-теста. Активните случаи са 4608. Най-много са заразените в София - 30, следвана от Благоевград с 25 и Бургас с 9. 21 души са преборили инфекцията, двама са починали.