Здравният министър проф. Костадин Ангелов бе на посещение в Инфекциозна болница и разположения на територията ѝ координационен център, за да провери създадената организация за работа на двете структури.

"Капацитетът на Инфекциозна болница е 120 легла. В момента има 78 легла заети с болни от коронавирус при 70 легла подготвени", обясни той на брифинг след посещението там. 

"Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу COVID-19, говорих с доц. Мангъров и лично го помолих да се включи в битката срещу коронавирус и той се ангажира  с лечението на пациенти в Инфекциозна болница. Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки", аргументира се той.

"На територията на София няма недостиг на легла. Продължават да се разкриват нови легла", поясни здравният министър.

Мерките, които се обсъждат, са:

Всички училища с 20% на заболеваемост ще бъдат изведени в електронна среда. Във висшите училища ще продължат да се обучават студентите дистанционно, с изключение на тези, които имат засилени практически уроци.

„Зелените коридори“ да се отнасят и за пациентите с хронични заболявания. По тази точка още се обмисля какъв да бъде времевият диапазон 8-10, 10-12 или 14-16 ч. Министър Ангелов изрази надежда, че няма да има злоупотреби с хроничните заболявания. Тези "зелени коридори" ще продължат да важат и за възрастните хора.

В цялата държава се предвижда да има вечерен час за работа на заведенията. 

"Предвиждаме един вечерен час за работата на заведенията на територията на цялата страна. Към момента се ориентираме към час 23.00-23.30 часа", каза още проф. Ангелов.

Децата, които не ходят на училище, но посещават големи търговски центрове - да са само с придружител родител.

На територията на страната тестовете са безплатни за всички хора със симптоми. До дни бързите антигенни тестове ще станат алтернатива, ако експертите го потвърдят и ще може чрез тях да се карантинира и да се лекува.

В коронавирус секторите в ДКЦ-тата трябва да има логистика, за да има регулярен поток. Не получаваме разбиране от всички. Проф. Костадин Ангелов обясни, че реорганизацията на болниците ще продължи. Той обаче изрази съжаление, че не навсякъде има разбиране.
"По данни на лечебните заведения около 40% от хората ходили да се тестват без симптоми", каза още Ангелов.

Ако след излекуване и изтичане на 14-дневното лечение на положителен болен, той се връща на работа. След 10-дневно лечение пациентът не е заразен и не е опасен, а това е потвърдено от много изследвания. "Никой не може да ви каже какви са усложненията и в рамките на колко дни се проявят", подчерта още Ангелов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!