"Разрешаваме трансплантациите и вече може свободно да ходят всички в градските градини и паркове. Не сме обсъждали дали ще върнем някои от мерките, ако има над 100 заболели на ден, но всеки ден обсъждаме и говорим и съм убеден, че ако има високи стойности на новозаболели, ще приемем отново някои от старите мерки". Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг в Минситерски съвет. 

"Всичко това, което е разрешено в момента да функционира, продължава да функционира напред. Училищата няма да отворят. Събрали сме всички заповеди по тематична насоченост и сме събрали 4 заповеди, в които правата и ограниченията не се различават от тези в момента", допълни той.

Ананиев с първи думи за новите мерки след извънредното положение БЛИЦ TV

"Извънредното положение е отменено, но всички мерки действат и това право ни го е дало Народното събрание - прилагаме мерките, които преценяваме. Има мерки, които ще се отхлабват. Например, вчера стана въпрос за провеждане на футболното първенство. От 15 започват тренировките, а от 5-ти мачовете", обясни още Ананиев. 

"Всеки един кмет е предвидил изисквания, при които може да се извършват разходки. Става дума за социалната дистанция, сядането по пейки, сядането по тревата. Всички хора имат право на социален живот, но трябва да носят маски и мерките да се спазват", каза здравният министър. 

"Законът, който прие Народното събрание, казва, че можем временно да въвеждаме такива мерки. Ние сме преценили, че един месец е достатъчен период, за да видим как се развива заболяването и как действат мерките, което ни дава възможност да разхлабваме и затягаме мерките", заяви Ананиев. 

Здравният министър разкри още, че ограничението за влизане на чужди граждани от трети страни продължава да е забранено. Същото важи и за страните, в които заболяването е много развито. 

"Категорично не съм съгласен да падне 14-дневната карантина, заради периода, в който трябва да се изчисти тялото от този вирус. Съгласно заповедта, която ще видите, 14-дневната карантина остава", заяви той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!