Всеки, който подкрепя протестиращите, явно ще звучи като терорист в ушите на акад. Николай Денков. Аз съм майка и искам да храня децата си с вкусна и безопасна храна. Това заяви Светлана Боянова, изпълнителен директор на Националната аграрна камара, в ефира на Нова телевизия.

„Възмущението е голямо – премиерът не се извини дори, той като министър-председател си позволи да измести фокуса от реалните искания на производителите към коли, яхти и вили”, коментира тя.

Денков с ключов ход след скандала за зърното, отказа да направи най-чаканото нещо ВИДЕО

По думите ѝ не е лъжа, че има някои земеделци, които взимат огромни суми субсидии, но тя попита това какво общо има. „Няма субсидия за зърно, има субсидия за площ.”

Експертът Георги Ангелов заяви: „Още когато се въведе забраната казах, че нищо няма да излезе от нея, защото това не е проблемът. Ето, въведохме забрана и паднаха още цените. Не е проблемът вносът от Украйна, защото нямаме такъв внос – той е минимален – 0,03%. Ние бихме имали полза, ако може част от зърното да мине през нашите пристанища.”

„За слънчогледа – ние преди ползвахме и произвеждахме малко слънчоглед. Ние продължаваме да произвеждаме малко слънчоглед”, допълни той.

Скандалът продължава: БАК скочи на премиера Денков, обвини го в лъжа

„Вносът на мед от Украйна се е увеличил двойно. Питате ли един български пчелар как може да се справи с този внос?”, попита Боянова.

Според нея привидно се търси решение на проблема.

 „Ние сме износител на зърно, нас ни интересува световната цена. Русия е наводнила пазара. Трябва ни по-голяма производителност и конкурентност. 60% от субсидиите отиват в големите производители”, каза още Ангелов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук