Ромският бос от Сливен Симеон Симеонов, двама от зетьовете му – Междун и Михаил, и собственик на чейндж бюро в града Стоте войводи Владимир се изправиха днес пред Апелативния съд в Бургас, за да поискат промяната на мерките си за неотклонение, съобщава "Флагман".

Четиримата са обвинени в контрабандна дейност на цигари и пране на пари в особено големи размери.

Симеонов, който е известен в родния си град с култовото прозвище  Бат` Салим и родата му, въртели бизнеса години наред, живеели като милионери в луксозни имоти и карали само скъпи автомобили, предимно БМВ-та и Мерцедеси. Милата седмица ДАНС и ГДБОП удариха групата, а в ареста се озоваха шестима души, трима от тях бяха с мярка за неотклонение „парична гаранция“ и един - с мярка „подписка“.

Днес тримата от фамилия – бат Салим, Междун и Михаил, които са главните двигатели на далаверата,влязоха в съдебната зала с лачени остри чипици, изтупани в костюми от фин плат, а единият бе с кожено яке на люспи от шаран на водещия дизайнер „Филип Плейн“. Облекло, което абсолютно отговаря на тънещите им в лукс палати в Сливен и разкошът, който демонстрират от години.

Апелативната прокуратура в Бургас протестира наложените от Окръжния съд в Сливен мерки за неотклонение, като подчерта, че събраните до момента доказателства показват, че четиримата са автори на престъплението, в което са обвинени.

Прокурор Йорданка Дачева каза още, че лицата са имали многократни пътувания до Кралство Великобритания, имат познати, които са им съдействали за укриване на парите.

Бат Салим, три от шестте му дъщери, зетьовете и още около 50 мулета са участвали в схемата с контрабанда на цигари. Те са купували тютюневи изделия от Турция и България и са ги препродавали на тройна цена на Острова. Така една кутия, струваща между 3 и 5 лв., там е била продавана на стойност около 20 лв. Всяка седмица, по няколко пъти, мулетата пътували до Англия, а събраните пари отчитали на бат Салим и Владимир, който пък изпирал средствата чрез чейндж бюрото. Така години наред фамилията трупала милиони. С парите се купували имоти, злато, скъпоценни камъни – робини и диаманти, твърди прокуратурата. 

Именно част от минералите, бижута и пари в различна валута са намерени при претърсването на имотите на четиримата обвиняеми. Всеки в далаверата имал определена роля. Дъщерите на Симеон Симеонов се занимавали предимно с купуването билетите за пътуване.

Според защитниците им, имотите, с които разполагала богаташката фамилия, били с доказан произход. В томовете на делото били представени нотариален акт за дарение за единия имот, за друг имало договор за заем от банка за 200 хил. евро, за трети преводи на средствата за закупуването му години, преди единия от зетьовете да влезе в богата фамилия.

Адвокатите посочиха още, че Симеон Симеонов и родата му имали частен бизнес, но не стана ясно какъв точно.

По данни на местни жители от Сливен обаче за бат Салим още в края на 90-те години на миналия век се знае, че живее като милионер от всякаква контрабанда. Той е криминално проявен – има висящо досъдебно производство. Официалният му бизнес в началото на демокрацията бил внос и износ на лагери, след което „далаверата“ се разпростира върху всякакъв вид измами и контрабанда.

Защитникът на Владимир изтъкна пред съда, че клиентът му нямал нищо с бизнесмена Симеонов. Той наблегна и на расовата основа, като подчерта, че другите трима (бат Салим, Междун и Михаил) са от ромски произход, а Владимир бил от друг етнос, което, според него, било доказателство, че клиентът му не се занимава с престъпна дейност, а чисто и почтено работел в чейндж бюрото си.

Очаква се в 14 часа съставът от апелативни съдии да се поизнесе с решение дали четиримата обвиняеми ще останат със същите мерки за отклонение или ще бъдат пратени в ареста