Пионките от машината за дезинформация на олигарсите у нас се пробват да откраднат и изборите за Европейски парламент, след като се опитаха да откраднат Председателството на ЕС със сайт, чието име подлъгваше читателите, че е официалната българска интернет страница. Като ги залеят отново с фалшиви новини, но под прикритието на нов сайт – този път за евровота. Това разкрива в. "Телеграф", цитиран от агенция "Монитор".

Човекът, създал втория сайт (евроизборибългария.ком) е същият, стоящ и зад първия – журналистът, обслужващ задкулисието у нас като кореспондент в Брюксел – Георги Готев. Реално обаче Готев е само „лице“ на страницата, защото де факто тя се прави в колаборация с други две интернет издания, част от машината за клевети на олигархията - „Медиапул“ на бившата говорителка на Костов Стояна Георгиева и „Фрогнюз“ на говорителя на Цветан Василев и агент Академик от ДС Огнян Стефанов.

Резултатът от поредната прегръдка на псевдожурналисти в опит да измамят обществото е статия, написана от автор на щат в „Медиапул“ и озаглавена „Разкритията за скрития политически партньор на Борисов дестабилизират правителството му“. Материалът е уж за промените в Изборния кодекс, но всъщност е генериран с една единствена цел – да се стигне до предпоследното изречение, в което като кръпка е пришит отново депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Парламентаристът отдавна е мишена №1 на задкулисието у нас заради законодателните си инициативи, с които хем спря вторичния грабеж на КТБ, захранвал касичките на Цветан Василев и приятелите му олигарси-издатели, хем наложи прозрачност във финансирането на всички издания в България. В отговор издатели и техните медии го обсипват всеки ден с по няколко фейка с една единствена цел – да бъде прилепван към всяка възможна фалшива новина в страната и извън нея, за да бъде изкарван единствен виновник за всичко случващо се у нас. Именно така стоят и нещата с въпросната статия, която е създадена само, за да може да се тагне към нея името на Пеевски и съответно да изскача при всяко търсене в Гугъл. За да й бъде придадена автентичност и тежест, Готев е препечатал статията от сайта си в друго издание, в което се подвизава – Еuractive, за да се напише, че тя е резултат от труда на журналисти, финансирани от ЕС. Оттям пък вече тя е взета от „Фрогнюз“ с гръмкото заглавие Euractive: Таен политически съюз дестабилизира управлението в България. Стар прийом за припиране на фалшиви новини, който обаче само показва, че Брюксел явно е закъснял с мерките си срещу заливането на евроизборите с фейкове. Още преди няколко месеца от ЕК предупредиха, че се очаква мащабна вълна от дезинформация във връзка с предстоящия вот за Европейски парламент, като обявиха, че ще задвижат и създаването на мрежа от независими оценители, които да „ловят“ фалшиви новини.

Тази мрежа обаче все още е в процес на изграждане, както стана и от анонсите, че правителствата на страните в ЕС, в това число и българското, тепърва ще създават звена за борба с дезинформацията. А тя отдавна е налице и въпросното отроче на колаборацията от хора, изявяващи се като журналисти, но всъщност обслужващи олигархични интереси само го доказва. С този фейк през двете издания, базирани в Брюксел, задкулисието разкрива сателитите си, свързани с Фабриката за фалшиви новини.

Междувременно след като замесиха името му дори с евроизборите, медиите от машината за клевети на олигархията продължиха да бълват фейкове, като този път поводът беше бойкотът на БСП на работата на парламента. Заради отказа на червените да вършат работата, заради която всъщност са изпратени в НС от избирателите си, управляващите започнаха да обмислят санкции. Както е ясно за всеки непредубеден читател, участниците в тази сага са ГЕРБ и БСП. „Медиапул“ обаче, в изпълнение на дневния си норматив за фейкове, взе повод от нея, за да пришие към пореден фейк, отново без повод, пак Пеевски.