Макар и да нямат право да се сдружават в синдикати, ако полицаите се изправят, по правото на граждани на българската Конституция, че искат да се сдружават - няма нищо вечно, ще седне законодателят и ще прегледа и право на сдружаване и право на договаряне. Това заяви за БЛИЦ президентът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Ако въпросите не са с политически поръчков характер, а носят социален характер и измерения, ние сме готови да ги изслушаме и във всички случаи бихме били коректни с тях. Досега искане за контакти с КНСБ не е имало, каза Христов, но поясни, че винаги има протегната ръка от тяхна страна. Но протегнатата ръка трябва да бъде потърсена.
Той припомни, че българската демокрация в първите си години написа закон, с който забрани сдружаването в синдикати на българските полицаи и българските офицери и сержанти. Имаме синдикат при волнонаемните служители в армията и в полицията. За разлика от гръцкото право на сдружаване и там хората са членове на синдиката си, за разлика от австрийските полицаи, българската реалност е друга. Много офицери и сержанти са идвали при мен да създадат синдикат на офицерите и сержантите, било то в полицията или в армията. Никога не съм ги съветвал да правят. Ако трябва да се прави синдикат от представителните синдикати има засега две организации - Легия Раковски и Национален полицейски синдикат на Емил Рашев, който кандидатства при нас за асоцииран член. Предстои този въпрос да бъде разглеждан във висшите ни органи, каза Христов.
Той съобщи, че преди един-два дни Европейската организация на военните сдружения (ЕВРОМИЛ) кандидатства за първи път за  членство на Европейската конфедерация на профсъюзите, защото такива организации не са осъдени да успеят сами.

Междувременно стана ясно, че Националният полицейски синдикат в България не участва в подготовката на мълчаливия протест на полицейските служители към настояща дата. Емил Рашев заяви, че действително интернет форума е създаден от МВР, за да могат хората под псевдоним да споделят това, което ги вълнува. Синдикатът би подкрепил всяко едно протестно действие, в случай, че ясно и точно са формулирани исканията, целите и задачите на този протест. Иначе недоволството е от това, че служителите на МВР са очаквали 13-та заплата. "Недоволството основно ескалира, след като всички разбраха, че такава добавка няма да има", каза Рашев за БНР като не изключи протестни действия. Рашев обясни, че скоро е имало събрание на управителния съвет, където са били формулирани исканията на полицаите. Там е бил включен и въпроса със заплащането на извънредния и нощния труд. /БЛИЦ