По отношение на сухопътния транспорт, България е коридор между Европа и Близкия Изток. Група от тежки превозни средства ще бъдат конвоирани. Целта е за определен период от време те да напуснат пределите на страната, говорим за транзитния трафик, заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на извънредния брифинг на правителството в Министерски съвет. 

"В постоянен контакт сме с колегите от Хърватска, Словения и Сърбия. Оттам тръгва трафикът от Италия. В момента няма български камиони, които да са в Италия.

Хърватите ескортират, чух се с вицепремиера на Сърбия, транзитът на този етап също е осигурен. Важното е да подсигурим доставките на стоки за България и свободното преминаване на трафика за Турция. 

От 24 часа във вторник въвеждаме ограничителни мерки за полетите от Италия и Испания. Даваме възможност на наши сънародници да се приберат в понеделник и вторник. Това е уведомление до авиокомпаниите. Ако някой не иска да бъде поставен под карантина, да не пътува.

Има организация с "България еър", да осигурим полети до Италия и Испания. Няма да оставим наши сънародници в чужбина, още повече, че трафикът с коли и лични превозни средства, става все по-труден", допълни той. 

Желязков посочи промените и при вътрешния транспорт.

"Днес се обсъдиха мерките, които ще се вземат в БДЖ. На този етап не предвиждаме редуциране на влаковете. Така ще осигурим възможност на пътниците да пътуват в сред с по-голямо санитарно отстояние. По отношение на автобусния транспорт, тази седмица ще направим оценка от нуждите за редуциране на транспортната схема", завърши министърът на транспорта.

"Ще предложим да спрат да текат всички процесуални срокове преди въвеждане на извънредното положение. Ограничават се нотариалните удостоверявания до спешните заверки, както и публичните продажби", каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Икономическият министър Емил Караниколов благодари на всички, които през вчерашния ден са работили по магазините в разгара на паниката, която беше обхванала населението.

Той успокои, че храна и стоки от първа необходимост в България има в наличност, а вчера някои от щандовете са останали празни нарочно. Някои работодатели пък са изразили готовност да наемат на граждански договори работници от други фирми, които в момента не работят или работят в намален обем.

Всеки полет в България е бъде прецизно сепариран. Предварително ще имаме информация за пътуващи от държави в ограничителния списък. От Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай няма да има директни полети. Молбата ми е пътниците да проявят търпение, защото ще отнеме известно време при сепарирането. 

"Към момента няма карантинирани градове. Всички мерки, които взимаме са за намаляване на струпването на много хора, но това няма да ограничи придвижването на хората в страната", обясни още Владислав Горанов. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ