България подкрепя всичките дванадесет пакета от санкции на ЕС, наложени на Русия, и смятаме, че те остават един от най-мощните инструменти за увеличаване на натиска върху Русия в отговор на нейната незаконна военна агресия срещу Украйна. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на срещата с премиера на Украйна Денис Шмигал.

Европейският съюз трябва да поддържа своя единен и твърд отговор в солидарност с Украйна, подчерта Росен Желязков. България призовава да се увеличат усилията за предотвратяване на заобикалянето на санкциите, допълни той.

Общата ни цел е да намалим значително възможностите на Москва да финансира агресивната си война, посочи председателят на парламента.

Русия трябва да понесе отговорност за престъпленията срещу народа на Украйна, отбеляза председателят на Народното събрание. В това отношение сме твърд застъпник на борбата срещу безнаказаността и смятаме, че работата на Международния наказателен съд е ценна като неразделна част от международния правен ред, допълни той.

България твърдо подкрепя по-нататъшното развитие на „коридорите на солидарността“, насочени към улесняване на износа на храни от Украйна по различни сухопътни и морски маршрути, подчерта Росен Желязков.

Осъждаме продължаващите руски нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура, които целят да се наруши украинският износ на зърно и храни в дългосрочен план, отбеляза той и уточни, че това несъмнено ще задълбочи настоящата криза с доставките на храни.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал изрази благодарност за военно-техническата, хуманитарната и политическата подкрепа на приятелска България.

Високо ценим всички решения на българския парламент и ви уверявам, че всяка помощ е жизнено важна за свободата и демократичните ценности както на Украйна, така и на цяла Европа, подчерта украинският министър-председател.

Той увери българските парламентаристи, че Украйна усеща подкрепата на своите приятелски страни и тя й помага да продължи да отстоява правото си да се развива като демократична и свободна страна.

Продължаващото определяне от Русия на временна предупредителна зона в Черно море, която включва части от българската изключителна икономическа зона, възприемаме като сериозна заплаха за националната ни сигурност и икономическите ни интереси, както и за свободата на корабоплаването, заяви председателят на парламента.

 

Той припомни, че главен приоритет на процеса на възстановяване на Украйна, заложен в Плана за растеж на Украйна за периода 2024 - 2027 г., е реформата на съдебната система и борбата срещу корупцията и прането на пари. Готови сме да споделим опита си с Украйна, като се имат предвид последователните усилия на България за реформи в тези области през последните десетилетия, заяви Росен Желязков.

Категорично осъждаме намерението на Русия да проведе нелегитимни „президентски избори през 2024 г .“ в незаконно анексирания Крим и във временно окупираните територии на Украйна, което представлява още едно сериозно нарушение на международното право, включително Хартата на ООН, отбеляза председателят на Народното събрание.

Благодарим на Украйна и нейната армия, че освен своята независимост и териториална цялост, пазят и европейските демократични ценности, отбеляза на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов.

Той подчерта, че задачата на България е да продължи да подкрепя страната, включително като се пренасочат замразените руски активи към финансиране на следвоенното възстановяване на Украйна. Уверяваме ви, че България ще продължи да бъде сред най-активните ви партньори по пътя към членството в ЕС и НАТО, допълни Даниел Митов.

Председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев посочи, че евроатлантическото мнозинство в българския парламент ще направи възможното да продължи да подпомага Украйна. В напреднала фаза сме на подготовката на законодателство, което да позволи множество руски активи в нашата страна да бъдат замразени и насочени за финансиране на възстановяването на Украйна, добави той.

Благодарни сме ви, че с вашата борба за свобода с руския агресор ни помагате и ние да се освободим от всички исторически митове за Русия в нашата страна, отбеляза ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов. Разчитайте на нашата подкрепа, включително и в усилията ни за замразяване на правото на глас на Русия в ОССЕ, призова той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук