Единствената алтернатива след ротацията е Мария Габриел, освен министър-председател, да продължи да изпълнява функциите на външен министър. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред bTV.

"ПП, с относителната си тежест от 36 представители, поставиха условие освен вицепремиер, акад. Денков да е и външен министър, което противоречи със споразумението ни. Трябваше да бъде министър на образованието и вицепремиер. До момента единственото категорично име посочено и излъчено от ГЕРБ е на Мария Габриел", каза още той.

Председателят на парламента допълни, че ГЕРБ биха дали алтернатива, ако ПП-ДБ не искат Габриел да бъде външен министър. 

"Считаме, че външен министър трябва да е Мария Габриел, която да съвместява двете функции. Промяната е другаде и тя е промяна в писаните споразумение. Ако започнем из основи да променяме споразумението, тогава всичко е възможно и може да достигнем нови висоти на анекси и промени. Няма да отстъпим от нашата позиция, защото вече е разписана", каза той. 

"Кабинетът на Борисов е в НС. Кабинетът на Петков е в НС. Говорят за формулиране на тайни срещи. Самите участници говорят за тях, не виждам кое е тайното. Това са политически консултации. Журналистите можете да отсеете кое е метафорично, кое е хиперболизирано и коя е нормалната парламентарна практика", посочи още Желязков. 

Според него няма нищо неестествено в това Борисов, Цонев и Асен Василев да се срещат. 

Желязков бе попитан как ще коментира твърденията на Лена Бориславова, че ГЕРБ водят конкретни хора от ДПС на срещите им.

"Каква е Лена Бориславова? Аз не мисля, че лица, които нямат качество, можем да разсъждаваме върху казаното от тях, дори като идеолози. Лица, които не участват в срещи и формати, в това число и аз, не могат да правят оценки и твърдения. Това е казано, за да се разпръсне сянка и недоверие в политическия процес", коментира той. 

Попитан би ли могло коалицията да стане между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, той заяви: "Ние не се плашим от коалиция. Според мен сме си в коалиционна формула.

Колегите ползваха "сглобка", за да се отърват от това, което им носи негатив. Ние сме в коалиционна формула с подкрепата на ДПС. Те заявиха, че няма да участват в изпълнителната власт, което означава, че подкрепят политиката на правителството, но без участие с министри."

Желязков коментира и посещението си в Украйна. 

"Нашата позиция ясно заявена със 7 решения в НС. Не мисля, че ние като държава и то такава, която е страдала в периодите на своето освобождение, не би помогнала на народ, който отстоява правото си на цялост и суверенитет. Целият демократичен свят е на страната на Украйна. Не мога да се сетя за повече от две държави, които са на страната на Русия - Беларус и Северна Корея", посочи той. 

Председателят на НС разкри, че е отишъл по покана, която да покаже благодарност към позицията на България спрямо войната. 

"Не бях подготвен за това, че украинците са твърдо решени да отстоят териториалната си цялост. Те са категорични, че няма да седнат да преговарят, докато Русия не се оттегли от окупираните територии. Включително и Крим", заключи той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук