Марияна Георгиева обявява гладна стачка с цел да привлече вниманието на Министерството на здравеопазването или на някой специалист, който би могъл да излекува съпруга й. Причина затова е, че за една година мъжът й е обиколил 22-ма лекари, които не могат да поставят точна диагноза на заболяването му. Жената разказа историята си по Нова телевизия тази сутрин.
Одисеята е започнала през януари миналата година, когато мъжът на Марияна вдигнал температура и се е почувствал зле. По това време Марияна е била в чужбина. Мъжът й тръгва по лекари, минава първоначално през пулмолог, ревматолог и се изключват заболявания в тази област. След което мъжът й спира да ходи по доктори, като очаква от само себе си да спрат симптомите на неизвестното заболяване. Марияна Георгиева се прибира май месец при мъжа си, тъй като той продължавал да се чувства зле пет месеца след старта на болестта. Той поддържа непрекъснато висока температура – над 39 градуса в нощните часове, обилно се изпотява и усеща болки в ставите. Изследванията на кръвта и урината са извън нормата му в определени показатели. Марияна тръгва да води по лекари съпруга си, обикаля 22-ма и до ден днешен мъжът продължава да е болен. Поставените диагнози варират от бронхит, треска с неясен произход до анемия.
“Не мога да обвиня персонално нито един лекар, протестирам срещу здравната система. Не може още с постъпването в болницата, преди да са му направили и едно изследване, да ми казват, че ще остане само 10 дни. Недопустимо е да го изписват с над 39 градуса температура и аз с личния си автомобил да го транспортирам в друго лечебно заведение и да се чудя какво да го правя”, гневи се Марияна Георгиева. Тя се оплака още, че вече лекарската комисия в Полски Тръмбеш отказва да издава болничен лист на съпруга й, тъй като нямал точна диагноза.
Жената обявява гладна стачка с цел да привлече вниманието върху себе си с надеждата някой да й помогне. “Като не могат да поставят диагноза, да ни пратят в чужбина. А не както ни казаха от една болница “вие сте за отделението на д-р Хаус”, сподели още Марияна. Тя се оплака също, че много често като урежда часове за преглед, ако е с направление, я карат да чака два месеца, ако е на частно, прегледите се уреждат веднага.
“Ако не постигна нищо, ще застана на стълбите на Министерството на здравеопазването, нека ме прескачат”, казва още Мариана Георгиева. /БЛИЦ