Нова мракобесен "октопод" изсмуква жизнените сили на българския бизнес с помощта на висши държавни служители, научи БЛИЦ.

Чрез криминална постановка по стар ченгеджийски стил няколко фирми в задруга с висш представител на президентската администрация, висш магистрат и администрация на държавно предприятие се опитват да ликвидират водеща компания в общественото хранене.

Това се случва, чрез подхвърляне на наркотици и забранени вещества на дружество, което гради законен бизнес в България през последните 30 години, за да бъде дискредитирано и отстранено от законното му изпълнение на договорите.

ЗАЩО СЕ СТИГА ДО ТУК?

Битката е за 43 милиона лева, които три фирми „Мира Фууд“, „Стелит 1“ и „Нове инженеринг“ не могат да вземат, защото друга фирма им пречи. Милионите са предвидени да бъдат раздадени чрез обществена поръчка за доставка на храна и напитки в затворническите лавки.

Държавното предприятие „Фонд Затворно дело“ от година и половина не може да проведе поръчката, защото не успява да намери законови механизми, с които да прокара приближените фирми. ДФЗ първо събира оферти, които определя като негодни, прекратява поръчката, след това кани същите тези фирми без конкуренция да сключат договори, чрез пряко договаряне, което не е особено добре аргументирано.

Фирмата, която пречи на далаверата е „Панда ИП“. През последните 4 години „Панда ИП“ е зареждала лавките на затворите с хранителни продукти и напитки, като е изпълнява договора си безупречно. ФЗД обаче не отправя покана за пряко договаряне към компанията, както прави с другите участници „Мира Фууд“, „Стелит 1“ и „Нове инженеринг“.

От Панда ИП няколко пъти блокират настоящата процедура в Комисията за защита на конкуренцията, а регулаторният орган се съгласява с всички жалби, подадени от фирмата. Компанията разкри публично схемите за пряко договаряне на 43 милиона лева и е изпратила сигнали за далаверата до Инспектората на Министерски съвет, Министъра на правосъдието и АДФИ.

КРИМИНАЛНАТА ПОСТАНОВКА:

Когато интелектът не ти позволява да победиш по-умния законно и с акъл, както се прави в европейските правови държави, прибягваш до крайни криминални методи, типични за наркокартелите в „Меделин“.

На 10.07.23 г. Комисията за защита на конкуренцията се произнася по поредната жалба на Панда ИП, с което обявява за незаконосъобразна процедурата на пряко договаряне за 43 милиона лева на точно определени фирми за същите доставки. Ден по-късно на 11.07.23 г. администрацията на затвора в гр. София спретва грозна криминална постановка като се опитва да обвини шофьора на буса, че в две от кутиите са открити наркотични вещества, сим карти, телефони, USB и лекарства.

Всичко това се случва без пряката видимост на шофьора, който е единственият служител на компанията на място в момента, защото е влязъл навътре в каросерията на камиона, за да разтоварва останалите продукти. След като излиза при надзирателите, които вече са създали суматоха, шофьорът успява да запише партидните номера от опаковката на въпросните кутии и установява, че те не съвпадат с партидните номера на останалите опаковки, доставяни от Панда ИП. Същото се потвърждава и с писмо от фирмата производител на соковете, в което се твърди, че в системата й няма информация за доставени количества към Панда ИП за кутии от сок със съответните партидни номера, в които са намерени забранените вещества.

Криминалната постановка става още по-очевидна, когато на място пристига търговският директор на фирмата и изисква запис от видеонаблюдението, където се разиграва цялата случка, а надзирателите му отговарят, че точно в ТОЗИ МОМЕНТ КАМЕРИТЕ НЕ РАБОТЯТ. Оказва се, че са извършвали тези действия по сигнал, но с ИЗКЛЮЧЕНИ КАМЕРИ. Защо след като се действа по сигнал всички процесуалноследствени действия НЕ СА ЗАСНЕТИ? В същото време, намерените забранени вещества се докосват от надзирателите без ръкавици, което още повече опорочава взимането на отпечатъци като веществени доказателства. Липсват и персонални видеорегистратори по униформите на извършващите проверката. Освен това за първи път от 4 години камионът на Панда ИП е оставен от охраната на затвора да изкача 40 минути пред портала, преди да бъде приет. Досега товаро-разтоварните дейности са се извършвали от затворници под контрола на охраната на затвора, точно на 11.07.23 тези дейности се извършват само от надзиратели, без присъствието на затворници. Най-вероятно, за да няма свидетели.

Панда ИП е предоставила записи от своите камери на органите на МВР още на следващия ден, от които се вижда, че служители на фирмата нямат никакво отношение към поставяне на нерегламентирани субстанции в товара. Фирмата е изискала с официални писма до Софийска градска прокуратура, ДАНС, ГДБОП, 2 РУ – СОФИЯ да бъдат предоставени и записите от видеонаблюдението в затвора в София, но до колкото ни е известно до настоящият момент такива няма. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и ръководството на Централния софийски затвор не оказват никакво съдействие за изясняване на случая, като не предоставят на разследващите органи записи от камерите, наблюдаващи мястото на разтоварване на доставяните стоки. С всеки изминал ден, в който ГДИН не подпомага разследващите, намаляват шансовете за изясняване на обективената истина, за което ключово значение има именно информацията, която може да се извлече от видеозаснемането.

Служителите на „Панда ИП“ са подложени и на детектор на лъжата/полиграф от МВР/, който установява, че лицата нямат общо с вноса на забранени вещества в столичния затвор.

КОЙ СТОИ ЗАД ВСИЧКО ТОВА?

Проблемите на ПАНДА ИП с Фонд Затворно дело започват от първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Бившият служебен заместник-министърът на правосъдието в момента високопоставен магистрат отдавна лобира и прави всичко възможно трите фирми „Мира Фууд“, „Стелит 1“ и „Нове инженеринг“ да приберат големия пай от 43-те милиона лева. Има данни, че въпросната фигура е манипулирала затворниците да пишат възражения срещу качеството на доставяната от „Панда ИП“ стока, но в края на същата година, когато вече е видно, че откритата процедура ще бъде прекратена, по нейно настояване Панда ИП е помолена да продължи доставките в затвора в София, на основание, че има много чужденци и никой не може да се справи с асортимента, търговските марки и капризите на затворниците.

Същата е близка семейна приятелка с директора на ФЗД Нина Димитрова. Двете имат и къщи в съседски села близо до град Своге.

Възниква и основателният въпрос защо точно тези три фирми са избрани да бъдат поканени. Неофициално анонимни източници твърдят, че става въпрос за близки фирми до човек на президента, който има връзки в региона на Пловдив. От там е и едната компания – „Мира фууд“. Неин собственик е Станислав Николов, а тя е сравнително малка - с осем служители и 5.3 млн. лв. приходи за 2021 г.

Фирмата обаче е регистрирана на същия адрес в Пловдив като две дружества за доставки именно на хранителни продукти, свързани с бизнесмена Георги Цанков - бул. „Васил Левски“ 174 в Пловдив. Цанков е председател на общинския съвет в община Родопи (избран от Местна коалиция Обединени земеделци (СДС, ВМРО-БНД), пак в региона на Пловдив и е собственик на „Фууд деливъри експрес“, а брат му - на „Фантастика 2002. „Фууд деливъри експрес“ вече е имала договор с ФЗД в миналото, а още през 2016 г. тогавашното ръководството на фонда коментира, че дружеството не спазва нито срока за доставка, нито качеството на продуктите и договорът е прекратен поради неизпълнение, като фирмата е осъдена да плати неустойка на ФЗД.

Станислав Николов и Георги Цанков са в управителния съвет на Национално сдружение на българските вносители, износители, производителии търговци на едро и дребно с хранителни стоки. Станислав Николов е собственик на няколко други дружества, които индиректно са свързани с Фантастика 2002 и по точно Георги Цанков. 

Възможни са и още интересни връзки между хазартният бос Цветан Макавеев собственик на „Стелит 1 ЕООД“,  получил друго парче от баницата на затворническите лавки без открит конкурс и държавни чиновници в столицата. Третият герой е Антон Антонов, собственик на „Нове Инженеринг ЕООД“, сега с ново име „Нове Холд“, който е стар приятел на Нина Димитрова настоящ директор на Фонд затворно дело. В миналото именно тя като служител на ГДИН се опитва да му предостави цялото хранене в затворите . Само, че съдът спира далаверата им. 

Георги Цанков на събитие с президента Румен Радев