Жителите на столичния квартал "Красна поляна" от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обителите на Виетнамските общежития - едно от ромските гета в района. Проект на Столична община обаче да построи два нови блока за социално слаби на същото място, като събори част от вече почти разрушените, разбуни духовете, предизвика сериозно недоволство и провокира събирането на подписка и провеждане на допитване, съобщава Днес.бг.
До момента близо 500 души са заявили официално, че не са съгласни бившата туристическа спалня "Юбилейна", която е до Виетнамските общежития, да бъде застроявана, ремонтирана или преустроявана в нов обект, че настояват за премахване на гетото Виетнамски общежития, както и за постоянно полицейско присъствие в района.

Освен това жителите са насрочили за утре вечер провеждане на обществено допитване пред сградата на община "Красна поляна".

Официалното име на т.нар. Виетнамски общежития е  "Селище на строителя". То е строено през 70-те години, за да бъдат настанявани най-вече работници по обмена с Виетнам. Около 1992 година работниците си заминават, оставяйки общежитията в доста добър вид.

Малко след това започва настаняването на нуждаещи се българи и роми.

През 1994 г., когато кмет на София е Александър  Янчулев, е решено всички роми, които живеят по градинки, гари, подлези, да бъдат подслонени във вече празните блокове.

Така че те са получили заповеди за настаняване и сега отказват да се изнесат с мотива, че трябва да бъдат пренастанени и местните власти са длъжни да им осигурят покрив над главите.

Регистрираните роми в 10-те блока са 3500 души, но реално живеят около 5000 души. 

Болшинството са от Кюстендил, Самоков, Лом, Луковит, Видин, и покрай тях идват страшно много роднини, които са без регистрация. Така че никой никога не знае колко са жителите на гетото.

Кметът на района Иван Чакъров обясни преди време, че има решение за  проектиране и изграждане на 2 големи блока зад Виетнамските общежития, които да поемат тези роми, които искат да бъдат интегрирани, които са готови да живеят по правилата.

Старите блокове трябвало се съборят, защото са полуразрушени и опасни.

Опасенията на хората от "Красна поляна" са, че просто броят на ромите ще се увеличи, а те и без това си имат достатъчно проблеми с тях.