Жителите на софийското село Стъргел възстановиха гранитна плоча на сградата на кметството, която е била поставена през 1943 г. - месец преди да почине цар Борис ІІІ, когато той е посетил селото. Плочата е поставена още тогава в знак на благодарност за грижите му за селото. Това съобщи за Агенция БЛИЦ прессекретарят на Симеон Сакскобургготски Цветелина Узунова.
Все още преглеждам архиви, за да установя какво точно е станало около това посещение на цар Борис. Преди година хората от Стъргел направиха подписка до царя, че искат плочата да се възстанови на същото място, където е била преди. През тоталитарните години е съхранена заровена в двора на един от жителите, за да не бъде унищожена. Плочата е открита случайно и така се разбра, че я е имало. 65 години по-късно. Сега тя си е на мястото.
Подобни уникални истории има и около два много красиви бюста на цар Борис ІІІ. Единият в момента се реставрира от един от най-уважаваните ни скулптори Янко Бонев. Той е намерен заровен в двор на пловдивска къща. Така е опазен да не бъде унищожен. Собствениците на къщата го откриха случайно. Предположенията на експерти са, че е творба на големия български скулптор по онова време Андрей Николов.

Днес както винаги, в Рилския манастир, където е гробът на цар Борис ІІІ, се събраха много хора, за да отдадат почит към паметта му. В Рилския манастир е препогребано само сърцето на Борис ІІІ. Никой не знае какво е направено с тялото му след взривяването на параклиса във Врана по време на тоталитарния режим. След панихидата бе разпространен и възпоменателен брой на в. Национален подем, посветен на Цар Борис ІІІ.
Наред с почитта към цар Борис ІІІ, присъстващите се помолиха и за изцелението на престолонаследника княз Кардам, който все още е в кома след пътна катастрофа в Испания. /БЛИЦ