Двама души, измамили 80-годишен с 10 000 лева, са задържани в Районното управление в Хасково, съобщиха от Областната дирекция на МВР и от прокуратурата.

Арестуваните са 48-годишният Щ.Щ. и 37-годишната Д.А.

Потърпевшият старец и задържаната жена се запознали в края на февруари в междуградски автобус по линията от Хасково за селото, където той живеел. Непознатата се представила като Златка и обещала да се грижи за него, но поискала да й помогне с 10 000 лева.

Тя обяснила, че имала да получава 70 000 лева, оставени като наследство в Гърция от покойната й майка. Твърдяла, че парите били запорирани там и тя трябвало да плати 10 000 лева глоби, за да освободят сумата.

Възрастният мъж й повярвал, отишъл в банка в Хасково, където от сметката си изтеглил 10 000 лева. Вчера той предал парите на двамата извършители в областния град. Разследващите уточнили, че измамниците се разбрали с потърпевшия да изтегли още 10 000 лева и да им ги даде, но той не го направил.

Днес, при оперативно-издирвателни действия, двамата извършители са задържани от полицейските служители. В арестуваните са открити 5 000 лева и 1 495 британски лири, които са част от сумата, предадена на 1 март 2021 г.

Измамниците са задържани за срок до 24 часа по образуваното досъдебно производство. Под надзора на Районна прокуратура – Хасково се извършват процесуално-следствени действия по случая.