Потресаващата смърт на 67-годишната Николинка и 31-годишната и дъщеря в благоевградския квартал "Струмско" разтърси вчера цялата страна. Двете жени бяха намерени мъртви на метри една от друга в схлупената им къщурка, пише struma.com.
Майката издъхнала от инфаркт, а дъщерята часове по-късно от студ и глад. Безпомощната 31-годишна жена, пълен инвалид, бе намерена със смъкнати гащи между леглата, вероятно правила опит за стане, за да провери, защо майка и не се събужда, за да и помогне, така както правила всеки ден.
 

Опитът се оказал неуспешен, тя паднала до леглото си, и умряла там, мъчейки се да извика за помощ. Умряла замръзнала и гладна! Инвалидизирана от дете, след поставяне на ваксина, твърдят хората. Покъртителна гледка.
 
Две жени умряха "като кучета" и най-страшното е, че вероятно смъртта им е настъпила в дните около Нова година, а бяха открити едва вчера. Т. е. дни наред никой не се е сетил да провери какво правят тези две жени, които би трябвало да са обект на наблюдение от социалните служби в областния център, на които плащаме заплати, за да няма такива страховити случки.
 
Дни наред, два трупа стоят "погребани" в една от стаите на къщата им и намерени едва вчера, защото някой "любопитен" случайно видял, че лампата на стаята свети посред бял ден, и защото майката Николинка, не ходила да пазарува с дни в съседния магазин. Забелязали отсъствието и след близо 2 седмици. А на метри от къщата на двете жени е новата къща на съседите, но никой не е забелязал, че близките им комшии са замлъкнали с дни.
 
Бездушие, потрес, срам за Човеците и престъпна безотговорност на социалните служби. Потърсихме за коментар директора на дирекция "Социално подпомагане" в Благоевград Алeксандър Балев, за да го попитаме: Откога не е ходил социален работник при двете жени и знае ли той какво се е случило, познава ли Николинка и болното и дете?!
 
Ето как обясни случилото се Балев: Разбрах за случая от медиите днес. Дъщерята е ползвала услугата - настаняване в център за лица с увреждания в кв. "Струмско", но нямам обяснение защо си е била у дома и защо аз не съм информиран, че е напуснала центъра.
 
Възможно е майката да си я е взела за празниците, но и това не знам, утре е понеделник ще проверя какво се е случило. Да не говорим, че двете жени живеят в къща с много други хора, в двора им има нова къща, защо никой не ни е подал информация, нали се сещате, че не можем да знаем какво се случва, ако няма депозиран сигнал при нас", каза Балев.

Май се заформя скандал, в който институциите ще започнат да си прехвърлят топката, на финала вината ще се стовари с цялата си тежест върху съседите, които не са забелязали, че "нещо се случва".
 
Не са забелязали това повече от 10 дни, колко точно ще каже съдебен лекар. Да, и ние питаме, къде са били съседите? А защо социалните не видяха това?! Нали това им е работата! Да се грижат за такива хора! Пълен инвалид, млада жена, която не говори, не може да се движи, е била настанена услужливо в центъра едва преди 6 месеца и незнайно как е напуснала центъра. От разговора ни с г-н Балев не стана ясно дали тези жени са били подпомагани от социалните служби, за да не мизерстват в студа.
 
Полицията няма да провежда разследване на двойната смърт, защото е естествена. Няма престъпление. Едната жена издъхнала от инфаркт, другата от студ и глад! Чужда намеса в смъртта им няма.