Вчера планинар от Калофер откри телата за изчезналите под връх Ботев туристи от Стара Загора. Това се случи 10 дни след прекратяването на спасителната операция.

Както БЛИЦ първо писа 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син са издъхнали буквално на няколкостотин метра от вилната зона в местността Паниците, където има къщи и укрития за подслон през зимата.


В нощта, когато е прекратена спасителната операция, Тодор Мечкарев вижда светлини в близост до  местността Паниците. Решава, че е загубен дрон, защото никой не вярвал във възможността изгубените туристи да са успели да слязат почти до вилната заона на Калофер.

10 дни по-късно старият планинар решава да огледа района около водохващането на Калофер, където забелязал светлините. Тодор имал предчувствие, тъй като сънувал и странен сън.

„Сънувах как в Централен Балкан бяха преградили един път да не се минава с бариера. Водата се мътеше и влизаше във водохващането. И им казвам: „Вижте какво направиха – преградиха пътя нагоре, а отклониха мътната вода да влиза в питейната на Калофер“, спомня си планинарят, цитиран от bTV.

Първи СНИМКИ от лобното място на баща и син, замръзнали в Балкана

Телата на двамата туристи са открити само след 10-минутна разходка в района:

„Зад едно изкоренено дърво, зад корените – там са приседнали. Съблечени – там всичко, раници, шишета извадени. Там са потърсили подслон. И от този подслон, там вече са се пързулнали надолу. Но то е шума. Няма ни камък, ни нищо да се ударят“, каза Тодор Мечкарев.

Телата на туристите са открити недалеч от мястото, където паркирали  колата си.

„На 400 метра от колата, която е била тук под нас. Шансовете да се спасят са били само ако са вървели. Ако се спрат – край. И те това са направили. Явно са били много изморени. И това е било фаталната грешка“, посочи Румен Стоянов, кмет на Калофер, .

Според Тодор Мечкарев невъзможно е да са оцелели до нощта, когато е прекратена спасителната акция, но вероятно светлините са били от челниците им

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!