Призив за помощ. Потърсиха ни близки на професор Ваня Недкова, изтъкнат педиатър, помогнала на много български деца. Лекарката страда от тежко и рядко заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина, предава "Бългхария он Ер".


Защо здравната каса отказва да помогне за лекуването на български лекар в чужбина?

Професор Недкова цял живот помага и лекува деца, докато преди година е диагностицирана с Неходжкинов Т лимфом. Това заболяване е известно със своя непредвидим ход и трудно постигане на дългосрочна ремисия. 

"Направи редица усложнения за предходната година, свързани с основното заболяване и лечението. Не на последно място - в България автоложна трансплантация се прави след постигане от пациента на хематологична ремисия.

Моята майка не е с постигната такава хематологична ремисия", каза дъщерята на проф. Недкова д-р Коларова.

На Великден д-р Коларова се изправя срещу най-тежкия момент в живота си, когато здравето на майка ѝ се влошава и трябва незабавно да бъде преместена в Германия за лечение, където вече месец се лекува в клиниката по онкохематология в Хановер.

Семейството се обръща към българската здравна каса и подава документи за финансиране на лечението, след което последва отказ. 

"Имахме второ отрицателно становище от експертния съвет, който каза, че лечението е осъществимо в България, може да се извърши тук, и че лечението се заплаща в България", коментира управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

В клиниката в Германия предоставя данни за ефективността на този тип лечение в тяхната клиника, която е 40% ефективност при 1 % смъртност.

За сравнение данните в България при пациенти в ремисия и проведено подобно лечение е около 5% ефективност, при липса на обективни данни за смъртността.

"Тази история е за съжаление история на бъдещи онкохематологични пациенти и на бъдещи лекари пациенти - това трябва да се промени. Ние за съжаление имаме много по-голяма борба, а именно в случая  - системата", сподели още д-р Коларова.

Който иска да помогне за лечението на българската педиатърка, може да го направи на следната дарителската сметка: 

Банкова сметка: Ваня Недкова Недкова-Коларова IBAN BG74UBBS88881000067222 BIC UBBSBGSF Банка- ОББ