Зърнопроизводители от Пловдивска област поискаха оставката на земеделския министър Валери Цветанов с мотива, че не е защитил българските интереси по отношение субсидиране и изкупуване на продукцията им в условията на световната икономическа криза.
Близо 100 фермери със земеделска техника се събраха на протестен митинг на гара Филипово в Пловдив. Председателят на регионалната структура на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов прочете протестна декларация с четири искания, едно от които е за отстраняването на министър Цветанов.
 
Земеделците настояват по сметката на ДФ „Земеделие“ да бъдат прехвърлени 147 милиона лева за национални доплащания към директните плащания за тази година, което е регламентирано от параграф 88 от Заключителните и преходни разпоредби на Закона за бюджет за 2008 г. Иска се също така в проектозакона за държавния бюджет за 2009 г. да бъдат предвидени 378 млн. лв. за националните доплащания към директните плащания, съгласно т. 2 от подписаното Споразумение между Националната асоциация на зърнопроизводителите и министъра на земеделието и храните.
 
Настоява се също така да има пазарна подкрепа чрез намесата на Интервенционната агенция, която по закон от 1 ноември т.г е длъжна да почне изкупуването на зърнената реколта при цени не по-ниски от 1.3 евро за килограм.

Тази година в европейски мащаб се отчита свръхпроизводство на зърнени култури, което е довело до срив при техните цени на стоковите борси и оттам дисбаланс в себестойноста на продукцията заради високите разходи по нейният добив, посочи Ангел Вукодинов. Тук е ролята на държавата като регулатор и като част от европейските структури, тя трябва да интервенира на пазара, за да защити българските производитеи от ценовия срив, който въпреки благоприятните добиви, отново застрашава бранша с масови  фалити, посочи той.

Пловдивските зърнопроизводители изрично подчертаха, че това е последната им „тиха“ форма на протест. За националния митинг пред Народното събрание утре от Пловдивско ще тръгнат пет автобуса. Създадена е организация за осигуряване на допълнителен транспорт ако желаещите са повече. Очаква се в София да се съберат близо 4000 земеделци. /Димана Тодорова, БЛИЦ