Великотърновският апелативен съд изменя присъдата, постановена от плевенския окръжен, за извършените убийства в местността Нежовец край Плевен, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Плевен. Апелативните магистрати намаляват размера на наложеното на 38-годишния подсъдим Мариян Х. наказание от 9 години и 8 месеца лишаване от свобода на 8 години затвор. Решението на окръжните магистрати в останалата му част е потвърдено.
Мариян Х. бе обвинен за двойно убийство и признат за виновен по едното от тях.
На 21 април миналата година в местността Нежовец той умишлено е умъртвил 53-годишният Васил Пачев, за което бе осъден на лишаване от свобода при първоначален общ режим и да заплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди на седемте деца на убития общо в размер на 140 000 лева. Повод за разкриването и на двете престъпления стана именно смъртта на 53-годишния мъж. Трупът му бе открит от криминалистите във вилата на Мариян в местността "Нежовец 2". Мястото се сдоби със зловеща слава, след като стана ясно, че е било арена не на едно, а на две престъпления, извършени от 38-годишния собственик на имота. Дни след като бе установена смъртта на 53-годишния Пачев, полицаите изкопаха в двора части от човешки скелет. Експертиза доказа, че костите са на 57-годишния Добромир Илчев.

Гробът, където останките били заровени на половин метър дълбочина, посочил самият убиец - Мариян Х., собственик на вилата. При разпита му полицаите насочили въпросите си към мъжа, изчезнал в същия район преди три години. Така Мариян признал и за двете престъпления, които извършил сам. През декември 2004-та година той насякъл с брадва Добромир Илчев, който живеел сам в същата вилна зона. И двамата нямали семейства и били доста затворени, не общували с никого, нямали приятели. Обяснението на убиеца за престъплението пред разследващите било, че съседът го ядосал. Убиецът успял да прикрие престъплението си като заровил жертвата си сред коренища близо до вилата си. Илчев бил обявен за издирване, но заради ограничените му контакти, търсенето се оказало безуспешно. Три години по-късно Мариян решил да продаде имота си. Бъдещите собственици нямали представа за човешкия труп, заровен в двора. В съботната вечер на 21 април той обаче се вбесил, защото купувачът почнал да разваля постройката още преди да му плати парите. Двамата се скарали жестоко, като скандалът между тях бил чут и от случайни минувачи, които се обадили в полицията. Когато патрулната кола пристигнала, в къщата полицаите открили мъртъв 53-годишният мъж. Психиатричната експертиза на двойния убиец показа, че той е напълно вменяем. /БЛИЦ