Кузман Илиев написа много силен коментар в социалната мрежа, свързан с войната в Украйна нарастващото напрежение по света.

Вижте анализа на икономическия и политически анализатор:

Европа има нужда от умела дипломация, не от помпане на имперски мускули. Геополитическите лилипути Макрон и Камерън изпращат френски войници в Украйна и приканват с британски ракети да се обстрелват Москва и Крим.

Оправиха всички проблеми на деградиралите си престъпни гета - някога велики държави, - та да се правят на Наполеоновци. Отговорът: руснаците започват ядрени учения. Мобилизират над 1.3 милиона човека. Светът се готви за последната си война.

Без ресурси и евтина собствена енергия, потънала в дългове и високи цени, Европа се превърна в застаряваща аристократка с пуделче и патерици. И никой не я уважава.

Проблемът е, че безгръбначните й политици загърбиха християнските ценности и свободата на ума и предприемчивостта. И днес мощно теглят дълг на национално и европейско ниво, с което да помпат благодетелите си - производителите на оръжия и ВЕИ олигарсите… Всичко това за сметка на земеделци, производителите и индустрия, която или умира, или бяга в САЩ, да речем.

А бутафорните ЕП и ЕК по цял ден се борят дезинформацията, където и да им се привиди - всъщност извършвайки най-обикновена цензура. Много демократично, няма що.

Евроатлантическите самозабравили се лидери докараха населението на някога великия стар континент до ситуация, в която да не си знае пола. Да не смее да излезе от вкъщи и да си думка шотове до откат, без дори помен от здрав разум. Да истерясва инфатилно за потрес на целия останал свят - Азия, Близък изток, Африка и Латинска Америка.

Междувременно ни готвят финална война с Русия и Китай, допускайки F-16 с потенциален ядрен заряд в потресаващо подивялата Полша или икономически премазаната Украйна. Натяга се пружината в Южно-китайско море. А Китай не нито Либия, нито Ирак - в случай че някой е забравил.

Европейските анти-лидери днес анатемосват китайците, че произвеждат реални стоки, заливайки европейския пазар. Воят е безотговорен, защото ако този евтин внос секне - цените в западните магазини ще изхвърчат, а хората ще излязат на улиците и ще ги пометат.

Общественото мнение и в САЩ, и в Европа е в потрес от безсрамното мълчание и подкрепата за геноцида над цивилни в Газа. Но за това няма баджове и знаменца по профилите у нас. Не е спусната позивната, не е модерно, не е престижно!

Ние дори нямаме идея какво се задава в Черно море или до какво може да доведат ответните действия на Турция, в случай че Натаняху атакува над 1.5 милиона бежанци в Рафах в следващите часове или дни. Живеем си безгрижно, хилим се докато си пием латето или ракията. Блажени са нисшите духом - но вече стана опасно да сме такива!

Време е за отпор, иначе ще ни е срам от внуците - ако изобщо доживеем да ни осъждат къде сме бляли, докато тези неща се случват под носа ни.