Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка в интервю за Агенция „Фокус“ - Първият международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в Москва от 16 до 20 октомври.

 

Фокус: Г-жо Заячка, участвате в Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в Москва. Как протича събитието и кои страни участват?

Пламена Заячка: Конгресът тече, той се провежда от 16 до 20 октомври. Участници са над 33 страни от няколко континента. Има от Латинска Америка, Азия, Европа, Африка. Участниците са представители на парламента, на младежки организации на политически партии и са 50 участници. Двама сме представителите от България – аз и зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Ние сме единствените представители за България. Вчера се включихме в първия панел, който е за съхраняване на историческата правда. Аз взех участие за злоупотребите с историята и манипулациите в международните отношения. Всички участници се обединиха около факта, че най-големите грешки в политиката са породени от незнание на историята или нейното манипулиране.

Фокус: Както казахте, събитието продължава до 20 октомври. Какво предвижда програмата му през следващите дни?

Пламена Заячка: През следващите дни има още две панелни сесии. Любомира Ганчева ще вземе участие в третата панелна сесия, която ще е утре за Евразийска интеграция и младите хора в парламента. В момента сме в Държавната дума, преди малко бяхме на заседание. Тук е много интересно, обсъжда се и Закон за патриотично възпитание. В началото на месец септември правихме нашият Национален младежки конгрес в Бургас. Там бяхме поканили представители на младежкия парламент, с които обсъдихме тези патриотични възгледи и как може да се развиват. Там им представихме нашия патриотичен календар и сега продължаваме да говорим и да си обменяме добри практики за патриотизма и как може да се развива в държавите.

Фокус: Бихте ли разказали малко повече за това какви теми засегнахте по време на Вашето изказване в панела „Съхранението на историческата истина като необходимо условие за поддържане на мира“?

Пламена Заячка: Най-явното послание е, че младото поколение не трябва да позволяваме тези манипулации да бъдат. Дадох няколко примера. Например, излязоха в България материали как страната ни е освободена от турско робство, благодарение на протестите в Западна Европа и Америка. Друга заблуда е за Втората световна война как Айзенхауер и Чърчил са я спечелили и то при положение, че 95% във войната са на Русия. Без подвига на Червената армия не би било възможно това. Редица такива манипулации има, което води до конфликти, които са ненужни. Имаме и по-близък пример с Македония и изказванията на Зоран Заев за Илинденско-Преображенското въстание. Ето такива манипулации и скриване на факти, акцентиране на друга част от историята, изкривяването ѝ, водят до конфликти и това не е продуктивно.

Фокус: Младежката организация на АБВ и Единна Русия планират ли съвместни действия и в колко направления?

Пламена Заячка: С младежите от Млада гвардия приключи преговорния процес. Преди 2 години АБВ и Единна Русия подписаха споразумение за съвместни действия и развитие на нива организации. Вече две години по-късно започваме работа с младежката организация на Единна Русия. Подписахме меморандум за сътрудничество за развитие в няколко направления. Имаме в културно, историческо направление. Планираме съвместни чествания на наближаващите годишнини. Имаме 141 години от Плевенската епопея, догодина 140 години от Константинополския мирен договор, 140 години дипломатически отношения между България и Русия. Предвиждаме няколко съвместни инициативи, които ще разгърнем в следващите месеци. Положително сме настроени.

Фокус: Коментирахте ли българската позиция относно санкциите срещу Русия?

Пламена Заячка: Това е основна част. Включително и в меморандума, който подписахме, ще се борим за налагане на позиция в България, която е за снемане на санкциите на Русия. Другото, което ще направим още следващия месец, е да отидем в Брюксел, където ще кажем ясно и силно, че сме против двойните стандарти. Не може за България да има едни стандарти, а за другите – други. Не може „Северен поток“ да икономически, а „Южен поток“ да е зависимост от Русия. Това е политизация и неравноправие. Не на такива основи е мислен и граден ЕС. Затова ние сме против двойните стандарти и за свалянето на санкциите от Русия, заради които страда и България. Имаме над 80 млн. загуби годишно заради тях.