Грабежът в енергетиката се движи с пълна сила в съучастие с ресорния министър. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Той изрази съмнения в професионалните качества на Андрей Живков.

Петков изтъкна, че един от основните аргументи за спиране на работата по газовата връзка със Сърбия - проект за 144 млн. лв. без ДДС - е, че компанията, която я е спечелила, е поела ангажимент за един ден да изработи инвестиционния проект с работните чертежи и детайли.

"Ако за министъра на енергетиката това е нормално, на този човек не бих му гласувал доверие да бъде и портиер в министерството. Това е позорящо явление в българския институционализъм", отсече той и допълни, че Живков за два месеца не може да реши "простичкия" по неговви думи въпрос с ръководството на "Булгартрансгаз". По тази причина се е стигнало дотам, че "Булгартрансгаз" да постави под съмнение изграждането навреме на газовата връзка със Сърбия.

Относно българската енергетика и енергийна сигурност Петков открои и недотам демократичните похвати.

Той посочи, че от няколко месеца Бойко Борисов не е на власт и запита енергийния министър дали за него е нормално "изключително добре финансово аргументирана държавна структура да притиска медии с настояването да извършат "жеста" да свалят определена информация, да я махнат, да не съществува. Това не е правителството на Борисов. Това е правителството на Румен Радев".

Петков подчерта, че не се поставя под съмнение стратегическото място на България, а изпълнението на определени стратегически за страната ни енергийни проекти от такъв тип действия на ръководни много добре платени структури.