Най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на бюджет. Това заяви пред БНТ новият премиер акад. Николай Денков.

"Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в НС, а да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава".

България ще продължи да изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна, посочи Денков.

"Информацията беше доста противоречива до момента, затова е работа на военния министър да разбере какво се е случвало до момента. Пускат се слухове по най-различни теми, един от тях е за изпращане на войници, в това няма нищо вярно."

Другата неотложна задача е да бъдат съставени екипите в министерските съвети.

"Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра".

Той коментира и нападките от останалите партии.

"Нямаше изненади, за мен и за моите колеги беше ясно че от една страна някои партии си правят предизборна кампания, докато за други това вероятно е начин да бъдат забелязани. Ние, които съставяме това правителство, се опитваме да зададем работен тон, защото има страшно много работа за в бъдеще".

Въпросът за шефовете на службите беше достатъчно ясно обсъден през последните дни - те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание.

"Има проблеми със службите, една от тях беше казана на изслушването в НС - информацията, че няма да има война, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или те не са представили наличната информация пред народните представители".

Посочи още, че на въпросното изслушване директорът на ДАНС си е позволил политически квалификации, които излизат извън неговата професионална дейност.

Денков изрази разочарование от поведението на президента Радев и посочи, че не е негова работа да препоръчва дали един мандат трябва да се реализира или не.

"Тук той премина границите. Част от изказванията, които той направи от Турция, част от изказванията днес също са извън границите на институционалното уважение. Моят призив към президента лично а и към институциите, е да заровим томахавките и да започнем да работим заедно".

Коментира и нападките от останалите партии в парламента днес.

"Нямаше изненади, за мен и за моите колеги беше ясно че от една страна някои партии си правят предизборна кампания, докато за други това вероятно е начин да бъдат забелязани. Ние, които съставяме това правителство, се опитваме да зададем работен тон, защото има страшно много работа за в бъдеще".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук