Служебният премиер Гълъб Донев заяви в интервю за БНТ, че е изпитал изключително голямо удовлетворение в момента, в който депутатите гласуваха кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател на България.

Въпреки това обаче, Донев призна, че ако му се налагаше да гласува като депутат за този кабинет, не би направил компромис със съвестта си и не би гласувал "за", а по-скоро "въздържал се" или "против".

"Но въпреки всичко, от политическата декларация, която Денков прочете, съм доволен, че виждам приемственост в приоритетите на редовното правителство. Цялата им програма е базирана на приоритетите на служебното правителство

Всяко едно правителство ще го познаете по действията - какви цели има, какви задни мисли има. Когато започне да защитава интересите на българските граждани и да ги отстоява, не може да говорим за предателство. Това е и което направи служебното правителство.

Има опасност властта да отиде някъде другаде, ако приоритетите на правителството или на членове от него са насочени към друга посока. Най-уязвимата област е отбраната и сигурността, за договарянето и изпълнението на критериите за членство в Шенген и в еврозоната, най-голямата опасност е когато не изпълняваш критериите, а договаряш по заобиколен път тези неща да се случат. Това не допринася за доверието на нашите партньори", каза Донев.

Той заяви, че не вижда основания за стартиране на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев и че държавният глава изпълнява стриктно пълномощията по Конституция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук