„Все повече този протест започва да придобива политически характер – със заявките с партиите, и с това, че част от хората, които организираха протестите са близки до определени политически лица. Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж“.

Това каза премиерът Николай Денков по повод недоволството на зърнопроизводителите, след като отпадна забраната за внос на украинско зърно. 

По думите на Денков решението отразява интересите на всички граждани. 

„Това решение е от полза на всички граждани, които трябва да плащат за храна, зърнени култури, олио.

Миналата година по време на война и по-миналата този сектор отчита 20-25% печалби. Когато някой казва, че секторът умира, мога да го уверя, че сектор с такива норми на печалби е само повод за завист.

Това, че тази година има проблеми, е друг въпрос, те трябва да бъдат таргетирани. Убеден съм, че има фирми, които продължават да печелят и други, които са в затруднения.

Призовавам всички части в аграрния сектор да помислят какво се отнася до тях като проблем и да обсъждаме“, допълни министър-председателят. 

Той каза, че е поканил на среща аграрния сектор утре. 

Акад. Николай Денков коментира и отпадането на механизма за проверка и сътрудничество на Европейската комисия върху България.

По думите му това е оценка за напредъка, който е постигнат през последните месеци. 

„Бяха приети няколко важни законопроекта, чакани от много години. ЕК си дава сметка, че сме тръгнали по правилния път, ускоряваме приемането на тези закони. Остава другият механизъм, който се прилага за всички европейски държави, отново сме равни на другите народи.

Съгласно този механизъм има определени препоръки, ако бъдат приети законите, ще отговорим на всички препоръки. Очаквам тази година да сме приели всички позиции и да сме провели преговори. Ако това е направено и не бъдем приети, ще имаме основания да кажем, че Европа не ни третира коректно“, посочи премиерът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук