След много словесна плява по медии и социални мрежи вече е ясен съставът на правителството, което ще предложи за гласуване в парламента Николай Денков, народен  представител от втората по численост парламентарна група ПП-ДБ.

"Той е бивш министър в злополучното правителство на Кирил Петков, който пък нахлу в българската политика с протекцията на президента  Румен Радев", пише във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Александър Йорданов и добавя "за такива случаи народът казва: "синджир марка".

Както се очакваше и както заявиха многократно мандатоносителите в това правителство, с изключение на вицепремиера Мария Габриел няма други политици и експерти от първата парламентарна група ГЕРБ-СДС, но се очаква тя да подкрепи правителството. Няма дори такива личности, които бихме припознали като симпатизанти на двете десни политически партии, членки на ЕНП - ГЕРБ и СДС.  

Политическите лица от "Продължаваме промяната" в правителство ще бъдат четирима: Николай Денков - премиер, Асен Василев - министър на финансите, Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията, народен представител в 47-то Народно събрание от ПП, втори в партийната листа на тази партия за изборите през ноември 2021 г. в 21 МИР Сливен и Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството, бивш зам. министър в министерството на финансите, когато титуляр там е лидерът на ПП Асен Василев. 

С ярки политически лица в правителството ще бъде представена и "Демократична България". 

Министър на туризма ще бъде Зарица Динкова, акредитиран парламентарен сътрудник в ЕП на колегата и бивш председател на ДСБ Радан Кънев. Динкова е бивш заместник-министър на външните работи в две служебни правителства назначени от президента Румен Радев и член на лявото Зелено движение, част от обединението "Демократична България".

 Била е също така кандидат за народен представител от ДБ. Типичен партиен избор за министър, защото твърде абстрактна е връзката между професионалист в сферата на външната политика и професионалист в сферата на  туризма. Впрочем, тя е магистър по дипломация, т.е. много туристическа специалност.

Министър на вътрешните работи ще бъде Калин Стоянов, главен комисар в МВР, временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ от 31 май 2021, когато е назначен от министър Бойко Рашков. Но нима Рашков е лансирал във вътрешното министерство кадър на ГЕРБ или СДС? Не мога да повярвам.  Следователно отново ще трябва да се погледне в посоката ПП-ДБ. 

Министър на екологията ще бъде близкият до "Демократична България" Юлиян Попов, когато познавам още като редактор в рекламиращото съветската литература списание "Факел". От биографията му в Уикипедия не се разбира кога точно е станал експерт по въпросите на екологията, но е факт, че в служебното правителство на Марин Райков той ръководеше министерството на екологията.

Самият Райков стана скандално известен не само с миналото на татко си, агент "Виноградов" на ДС, избрал за псевдоним фамилното име на съветския посланик в Париж. По-скоро бурни реакции предизвика твърдението му, че "темата за принадлежност към бившата Държавна сигурност е част от чалгата на прехода". С други думи не е важна, излишна е. Впрочем той само повтори със свои думи казаното много по-рано от премиера Иван Костов. 

Министър в служебния кабинет на Райков е бил и проф. Тодор Тагарев, който сега ще поеме Министерството на отбраната. Мнението ми за него е положително. Високо ценя позицията му относно руската военна агресия срещу Украйна, както и критиката на която подложи решението на парламента за предоставяне на помощ за Украйна. Едно, както той вярно го определи, "половинчато решение".  Проф. Тагарев не е свързан с ГЕРБ-СДС. 

Министър на правосъдието ще бъде Емил Дечев, заместник на сегашния служебен министър и кадър на БСП Крум Зарков. Той също няма нищо общо с ГЕРБ-СДС. 

Министър на Електронното управление ще бъде Александър Йоловски, който в момента е заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. Завършил е "Политология", но явно разбира и от електроника. Всъщност кой ли днес не разбира от електроника? Но чак пък да минава за "експерт"? 

Министър на здравеопазването ще бъде партиен член на ДСБ. Това е проф. Хинко Хинков. 

Собственикът на компанията за производство на местни продукти "Тандем" Кирил Вътев ще бъде министър на земеделието. Като образование неговата "експертиза" е свободната борба!!! Той е завършил Националната спортна академия с профил "Свободна борба" и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. След това започва да разбира от производство на сандвичи и колбаси.

Днес е вече "експерт" по земеделие. Както обичаше да казва прочутият ни състезател по свободна борба Лютви Ахмедов: "Рънътъ праи бурбътъ!" и логично добавяше: „Партията рани, ние борим.” Сега "Продължаваме промяната" ще "бори" земеделието. Но този факт ме кара да се съмнявам в думите на Николай Денков: "Избираме това, което е най-добро". 

Министър на младежта и спорта ще бъде Димитър Илиев, съветник на Кирил Петков и президент на автомобилната федерация. Той бе водач на партийна листа на „Продължаваме промяната“, но не успя да се пребори за депутатско място. Сега е компенсиран с министерско кресло. 

Но спирам с наблюденията си дотук. Ясно е, че освен Мария Габриел, която несъмнено е партийна кандидатура на ГЕРБ, друг министър, свързан политически или експертно с ГЕРБ-СДС, няма да има в т.нар. експертно правителство, което предстои да се гласува в 49-то Народно събрание. Н

иколай Денков е отредил на коалицията ГЕРБ-СДС "почетната" роля да подкрепя правителството и да се надява, че след 9 месеца, т.е. след като са отминали местните избори и се задават европейските, победителите на парламентарните избори ще имат и други представители в ротационното правителство, освен Мария Габриел. Надеждата, както е добре известно умира последна.

За първи път в българската политическа история партията, която е победила на изборите ще се ползва само като политическа подпорна стена. Майсторите на градежа наречен "промяна" ще бъдат други. Професионализмът и експертизата им са под въпрос. Тезата, че по-добре така, отколкото онака, не е сериозна. Ясно е, че може да бъде и по-лошо, но това не означава, че и по-малкото лошо не е лошо.

Любопитно е как ще бъде с назначаването на нови областни управители. Какви ли "експерти" там ще се пръкнат? Как ли ще повлияе тяхната "експертиза" на провеждането на местните избори? Ще издържи ли правителството на премерването на силите на тези избори?

Въпроси бол. Техните отговори ще трасират нашето "светло бъдеще".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук