"Причините са твърде много, за да бъдат обобщени накратко. Има какво да си направим като собствен анализ. Ако трябва лично да посоча няколко причини, ще започна с вътрешните. Всяка партия трябва да бъде самокритична". Това заяви в ефира на Нова тв депутатът от БСП Александър Симов, който коментира резултатите от евроизборите. 

"БСП тръгна към тези избори много добре, кампанията ни беше хубава, трябваше ни още време да развием нашите послания. В БСП за съжаление разделение ни спъна на финала. В момента, в който БСП трябваше да има единен глас, не успя да го направи.

Дай боже всеки му такава загуба. С един депутат повече и повече гласове. Не смятам ,че можем да говорим за поражение, разгромяваща загуба или нещо друго, подчерта социалистът.

"Не върви да си създаваме въпроса кой е виновен. Според мен в първоначалния си вариант листата беше по-добра, оригинала на г-жа Нинова. Станишев получи своето на тези избори, изкара доста преференции. Той е бил в правото си да търси своите действия. 

БСП трябваше да даде знак за някаква промяна на тези избори. Не е вината на Станишев или на Национален съвет.

„Нинова подаде оставка, защото след като БСП не успя да спечели изборите, е необходимо да влезем в традиционната процедура тя да получи доверието на цялата партия. Тя подава оставка и свиква конгрес, на който оставката да бъде потвърдена официално. Оттам нататък процедурата по устав на БСП е да има общопартиен избор на лидер", заяви Симов.
 
"В устава на БСП бе записано, че председателят на БСП се избира от цялата партия с пряк избор. Ще има хора, които ще поискат да отменят това разпореждане и да се върне старото правило. Аз като социалист не мога да приема отиването към миналото.

Ние сме убедили избирателите, че сме алтернатива на ГЕРБ. Проблемът е в кошмарното недоверие на гражданите, че политиката може да промени живота им. Няма да приема позите на Бойко Борисов, при положение, че за тях са гласували 9% от избирателите. Получихме много оферти за апетитно участие във властта", коментира Александър Симов. 

"Хлябът и ножът са в ръцете на Владислав Горанов. Финансовото министерство осигурява тези субсидии. Те са тези, които разпределят парите. Не разбрах как от тази драма на "Позитано" трябва да си направим сметка. Големият въпрос е защо Владислав Горанов не си е направил тази сметка. Не се занимавам с финансите, за да мога да ви го кажа. Когато има извършен такъв гаф, не тръгваме да се занимаваме с тези, които са жертви на гафа, а този, който го е направил. Горанов отдавна трябваше да е написал оставката си сам", заключи "червеният" политик.