Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов бе повече от ясен: пембено-зелената коалиция „Демократична България” има мерак да получи управленски мандат след редовните избори в края на март и преследвайки тази цел още отсега подава ръка на партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова, както и на шашкънското „Отровно трио”.

Но какви са вариантите това да се случи, т.е. Атанас Атанасов и Христо Иванов да гушнат управленски мандат? Те клонят към нула. Но, както неведнъж съм обръщал внимание, флиртът на ДБ с Трифонов и Манолова е задкулисно протегната ръка към БСП и Корнелия Нинова. Затова е и наблюдаваното от години десебарско снишаване пред Румен Радев. Без подкрепата на БСП няма как меракът на Атанасов да се реализира, пише в публикация в социалните мрежи евродепутатът Александър Йорданов. 

Ето какво още казва в публикацията си той:

"ДВА СА ВАРИАНТИТЕ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ” ДА СТИГНЕ ДО УПРАЛЕНСКИ МАНДАТ
Първият е очевиден. „Демократична България” печели парламентарните избори с разгромяващ резултат и получава самостоятелно парламентарно мнозинство, т.е. управленският мандат й е в кърпа вързан. Тези, които вярват, че това ще се случи могат и да не четат по-нататък. Но в такава победа не вярва дори самият Атанасов, затова и отдавна е завръткал очища към Трифонов и Манолова с надеждата, че заедно ще формират мечтаното парламентарно мнозинство и управленският мандат ще падне в кунките му.

Вторият вариант предполага, че ако партията спечелила изборите не успее да състави правителство и неуспехът в това начинание сполети и заелата второ място партия (според социологията се очертава това да бъдат ПП ГЕРБ и БСП), то президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на някоя от следващите парламентарно представени партии. На този конституционно гарантиран „благороден” президентски жест разчита отсега „Демократична България”. Но с надежда за същото зее ката вечер Трифонов, а Манолова се щура протестърски по улиците. Кого ли ще ощастливи проруският ни президент?

Впрочем, ген. Атанасов пръв се изпъчи и ревна гороломно: нас, нас! И поясни, че за да няма изненадани в последния момент, още отсега ДБ протяга трепетно ръка към Трифонов и Манолова. Та ако случайно мандатецът гушне бившият омбудсман или шоуменът, то пембено-зелените да не бъдат „забравени”...случайно. Мога да ги успокоя. Няма да бъдат забравени. Нужни са те на Сценария. Без тях той няма да се реализира. Дори бих похвалил Атанасов затова, че най-накрая изплю камъчето. Така е по европейски. Избирателите още преди изборите трябва да са наясно техните избраници с кого след изборите смятат да се чифтосат, за да стигнат до управленския мандат. За да го няма познатото: едно говорим, а друго правим. Сега поне е ясно – Атанас Атанасов и Христо Иванов желаят да управляват заедно с Мая Манолова и Слави Трифонов.

Пред този вариант пречката е очевидна. Но ще я поясня за несхватливите. Трите формации едва ли ще достигнат заедно парламентарно мнозинство от 121 депутати. Т.е. едва ли ще успеят да оставят в опозиция едновременно ПП ГЕРБ, БСП и ДПС. Социологията към днешна дата - само около 120 дни преди изборите, казва, че няма шанс това да се случи. Следователно проектираната мераклийски нова тройна коалиция трябва да разчита на подкрепа или на ПП ГЕРБ (вероятно в коалиция със СДС), или на БСП, или на ДПС. Но поне до днес от ДБ твърдят, че са противници на ПП ГЕРБ и на ДПС. Така че при евентуално обръщане на политическата палачинка ще гледаме голям сеир. И тогава остава вариантът да получат подкрепа от БСП срещу....? Наистина, какво ще получи БСП, ако подкрепи нагиздените отсега за годеж и сватба дори, Атанасов и Манолова, Трифонов и Иванов? Впрочем не само БСП, но и ДПС имат политически опит от подобни задкулисни договорки и подкрепи, от участия в подобни комбинации. Ако БСП загуби отново изборите от ПП ГЕРБ, ( към момента няма друга партия, която да може да победи БСП!) то Нинова и съпартийците й са в състояние да отговорят позитивно на мерака на ген. Атанасов. Но...при определени условия, още повече, че в червената партия вече са се побъркали само от мисълта за европейските пари на хоризонта. А и флиртът на тяхната Елена Йончева с Радан Кънев в Европарламента – инициатори на антибългарска резолюция, показа, че щом е да се стори зло на България, допирни точки винаги могат да се намерят. Защо не? Хем социалистите няма да носят пряка отговорност за управлението, хем тяхното няма да се загуби. Формулата е „програмно-експертно правителство”. Това е позната мечта на политическото задкулисие, защото при такова правителство „куче влачи, диря няма”. Подкрепилите го не носят отговорност. Но получават всичко, което желаят. „Върховенството на закона” при такива кабинети спи непробуден сън.

Манолова е известна червена кукла на конци, а за Трифонов това ще е само нова шоу програма. Пука му дреме на него, че всяко връщане на БСП на власт – на сцената или зад кулисите, носи само беди за България. Впрочем, ако горе долу сме наясно кои граждани Манолова се кани да направи депутати от своята партия, то за Трифоновата партия ще се гласува на сляпо. Ще бъде гласуване от типа: „леле мале, що стана”, т.е. нещо като гласуването за Румен Радев.

За „Демократична България” подкрепата от страна на БСП няма да е драма, защото е очевидно, че пъпна връв свързва част от подкрепящите ДСБ, „Зелените” и „Да, България!” граждани със старата комунистическа партийна номенклатура. Таткото бил номенклатура на БКП, а синът или дъщерята днес са либерали. Или зелени. Между тях един да имаше поне като Адам Михник, бих го разбрал. Но няма такъв.

Още от момента на акцията на Христо Иванов в Росенец и от началото на уличния метеж в София, стана ясно, че целта на „Отровното трио”, на Атанасов и Иванов, на Манолова и Трифонов, на Румен Петков и Костадин Костадинов, е да върнат по някакъв начин БСП на власт. Естествено, те това така открито няма да го кажат, няма да го признаят, но целта им е тази. Впрочем с БСП и с издигнатия за президент от тази партия Румен Радев, ДБ, „Отровното трио”, Манолова, Трифонов, Петков, Костадинов и прочие мераклии за управленски мандатец си взаимодействат отлично. БСП и ДБ дадоха взаимно рамо в София на Мая Манолова и макар бившия омбудсман да не е от паметливите, едва ли това ще забрави. Подкрепиха се ДБ и БСП и в изработването на клеветническата резолюция на Европарламента срещу България.

Споменах в началото, че вариантите да се сбъдне Атанасовият мерак са два. Обективността на този анализ обаче изисва да опиша и вариант при който меракът не се сбъдва. Така ще бъде, ако ДБ решат ( примерно на съвещание в предпочитания от тях Спа комплекс „Сънсет ризорт” в Поморие) да останат в опозиция. Така постъпиха ДСБ преди няколко години и с това си решение разбиха успешния дотогава Реформаторски блок. Но опозиция на кого? Нима отново на ПП ГЕРБ? Това ще означава, че „Демократична България” са се провалили. А може би опозиция на БСП? Но как тогава БСП ще стигне до властта без тяхна помощ? Ще бъде доста перверзно, не че и сега не е така, да не искаш да бъдеш с ПП ГЕРБ на власт, за да реализираш идеите си за промяна, а да останеш заедно с Бойко Борисов в опозиция. Възможно е да обяснят подобно решение на „умно-красивия” си електорат като „принципен саможертвен подвиг”. Но ще бъде пълен цирк.

Дали с или без управленски мандат „Демократична България” е вече част от Сценария на злите сили в българското общество. Но този Сценарий може да бъде нарушен! И трябва да бъде нарушен. За доброто на България".