Нидал Алгафари, писател и анализатор, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Резултатите от парламентарните избори.

„Озаглавих темата на нашия разговор със заглавието на една от първите ти книги „Боже, защо Господ лъже!“. Може ли да го метрифицираме тук на тези избори и излъга ли ни Господ, като ни накара да изберем тези партии по тяхната последователност?“, попита водещата Илиана Беновска.

Нидал Алгафари отговори, че не вижда в нито една от тези партии пръст Господен, а вижда пръста на суверена. Какъвто е суверенът, такива са ни и народните представители, съответно такова ще ни бъде и правителството. Няма Божи знак!

„И понеже си режисьор, чувствителен си към метафорите, сега ще помоля колегите да пуснат песента на Слави Трифонов, която те качиха в деня на изборите на своята страница, няма да кажа нищо повече, просто ще я изгледаме заедно и ще разбереш защо я пускам!“, продължи водещата и пусна в ефира песента „Мутри сбогом“.

Тя попита госта си дали това е надъхващо. Нидал Алгафари отговори: „Със сигурност е надъхващо за средностатистическия суверен, защото принципът, на който те искаха да се гласува и гласуваха в по-голямата си част хората беше принципът „да им го туря“ и успяха да го постигнат!“.

„Кой на кого го „тури“, знаеш, че Борисов направи изявление, че той им го „турил с 200“?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори: „На тези избори всички са победители, всички са го „турили“ на съседите си. Този клип е от времето на „Ку-ку“, хубаво направен, навремето в „Ку-ку“ правихме такива истории, но тогава бяхме като че ли малко по-честни, защото в клипа, който гледах, има неща, които не се връзват.

Например на протестите нямаше хора на Слави Трифонов, освен това виждам политически субекти, които бяха пропуснати да се покажат. Например останал съм с впечатление, че Слави беше много против Иван Костов, но тук не виждам нищо против Костов!“.

„Ти си един от създателите и корифеите на „Ку-ку“, да не ти казвам, когато бях директор на „Канал 1“, когато вие пуснахте ядрената история Стефан Савов каква сметка ми потърси!

Но да питам друго, това е съвременен клип, виждаш му текста, виждаш му кадрите, може мотивите на песента да са били използвани с друг текст, и на мен ми е позната!“, продължи Беновска. Алгафари отговори, че мутрите не са само от последните 10 години, има едни хора, които са в основата на самото наименование „мутра“ и те са били пропуснати.

Той продължи: „Иначе песента е много емоционална, но се опасявам след време да не стане така, че да се пее за това, че докараха хората до изтрещяване с първите си крачки след мълчанието!

Работата на Нидал Алгафари със Слави Трифонов в предаването „Ку-ку“.

„Каква е твоята оценка на това, че ти се раздели с „Ку-ку“, вашите пътеки със Слави се разделиха, мога да кажа, че ти навремето го промотира, той беше един кльощав, висок разбира се и навлизащ в сценичните изяви?“, попита Беновска. Нидал Алгафари, че не е промотирал Трифонов, но може да каже, че е една от причините той да е в телевизията. Той продължи:

„А защо се разделих с тях, защото такива бяха правилата, по които уж трябваше да вървим всички. Правилата бяха, че когато някой завърши, трябва да освободи мястото си, за да има други студенти, които да се научат. Аз направих игралния си филм и напуснах, за разлика от едни други, които видяха, че в тази работа има пари и го приватизираха, откраднаха го от държавата и го направиха частно!“.

„И ги финансираха едни мутри, които после ги поизбиха малко!“, добави Беновска. Гостът ѝ отвърна, че не може да твърди такова нещо, защото не го е видял с очите си. Но е видял, че всички певци са пеели на всички по-платежоспособни хора по онова време. Той добави, че не вижда нищо осъдително в това.

Бъдещето на Слави Трифонов и ИТН в политиката.

„Какво е бъдещето на Слави в политиката, Борисов му подплъзна една динена кора, като каза, че ГЕРБ ще подкрепи мажоритарния вот?“, попита водещата. Нидал Алгафари отговори, че ГЕРБ ще им приплъзнат още доста динени кори, защото се е видяло, че ИТН има още много качамак да изядат, докато започнат да се държат като обиграни политици.

Трябва време. Все още ИТН се правят на хъшове, но трябва да разберат, че са народни представители. Алгафари попита как например биха представили в дописките си чуждите посолства да речем Тошко Йорданов в този му изказ. „Те скоро ще разберат, че решенията, колкото и да не им се харесва, се взимат в Брюксел, а не се взимат в София, поне по-голямата им част!“, обобщи Алгафари.

Водещата добави: „Или се взимат зад океана, или отвъд Черно море!“. Събеседникът ѝ продължи: „Да, и там трябва да създадеш някакъв имидж, не на себе си, дори да си най-големия простак, но си длъжен от уважение към суверена, който те е избрал, да изглеждаш малко по-прилично, тогава може да се наложи да се позалижат, да се гелосат и външен вид да направят!“.

Президентът Радев.

„В понеделник президентът, най-големият печеливш от това Народно събрание бих казала, започва от сутринта консултации с политическите сили, ред поредом ги е наредил, не знам защо си мисли, че ГЕРБ на часа ще му върнат предложението, въпросът е после какво следва?“, попита водещата Илиана Беновска. Нидал Алгафари отговори, че не е съгласен, че президентът е най-печелившият.

Водещата отбеляза, че БСП са взели решение за подкрепа за Радев за следващите президентски избори. Гостът ѝ отговори, че това е много хубаво, но все още не е достатъчно, за да бъде избран Радев за втори мандат, да не говорим, че само с тази подкрепа ще е трудно да се стигне дори до втори тур при по-добра кандидатура от другите политически сили.

Той припомни, че Карадайъ е заявил, че ДПС иска оставката на Радев. „И тъй като сега Радев ще прави някакви комбинации, ще се опита да „бабува“ на някакви правителства, а аз съм убеден, че те ще се изпокарат помежду си под каквато и форма да се обединят и колкото повече се изпокарват, толкова повече ще се обръщат срещу него.

Тогава ще е доста трудно на Радев да събере достатъчно политически субекти, които да застанат със структурите си зад него!“, обясни Алгафари.

Кои ще са „майката“ и „бащата“ на новото правителство?

„А кои са „майката“ и „бащата“ на това правителство, Антоанета Христова тук миналата седмица каза, че може би „майката“ и „бащата“ са Карадайъ и Слави Трифонов, но не е ясно кой в коя роля е, а „бабата“ е Радев?“, попита водещата Илиана Беновска. Нидал Алгафари отговори:

"Мечтая си, дали Мустафа Карадайъ или Ахмед Доган, но си мечтая поне те да са се намесили в едно правителство, тогава ще зная, че има поне част на стабилност, ще има част на разум, на опитност!

ДПС имат изключително подготвени кадри в Европа, на тези, които смятам, че са кадърни, можещи, но все още си незнаещи и евентуално да ги ориентират, ако те съставят правителство, към кое политическо семейство в Европа да отидат, защото така се работи в онзи свят! Не знам къде ще отидат, но е задължително с подкрепата на по-голямото европейско семейство да прокарват някакви интереси на България!“.

Как ще се позиционира Борисов?

„Къде е Бойко Борисов?“, попита водещата Илиана Беновска. Алгафари отговори, че Борисов е единственият печеливш от случилото се. Най-вероятно той ще стане единствената опозиция.

„Всички останали ще са управляващи и тъй като те са орел, рак, щука, жаба и всеки дърпа нанякъде, вероятно е те да покажат една лоша картина, политическа, икономическа. И тогава единствената опозиция ще са ГЕРБ, които са много опитни!“, обясни той. Водещата добави, че Борисов е много опитен в опозиция.

Гостът ѝ продължи, че освен това Борисов ще бъде в ролята на „сивия кардинал“, няма да се появява много публично, за да не изпраща негативи към ГЕРБ като партия.

Така Борисов ще е в добра позиция, докато не се направи следващо Народно събрание или не дойдат президентските избори, когато да подбере един качествен кандидат, който да изправи срещу Радев.

Решението на ГЕРБ да предложи Даниел Митов за министър-председател.

„Един добър, качествен кандидат за министър-председател, според него или според презокеанско посолство – Даниел Митов, обаче веднага му се извадиха думи за едни уши от 2007 г., кой кого разтривал, когато беше в ДСБ?“, попита Беновска. Алгафари отговори, че ако отидем назад в миналото, ще намерим най-различни неща, които хората са казвали, но не трябва да живеем с миналото.

Трябва да имаме поуки от миналото, но не и да живеем с него. Според Алгафари Митов е качествен политик. Всеки е казвал думи в контекста на времето, които след това могат да се променят.

Например Мая Манолова доста пъти се е променяла, същото са правили Татяна Дончева, Николай Хаджигенов и т.н. Важното е дали човекът е добре приет от онези, които взимат решенията и дали може да представи България добре пред тях.

Заявлението на ГЕРБ, че Йорданка Фандъкова и Димитър Николов повече няма да бъдат заместник-председатели.

Нидал Алгафари заяви, че не познава вътрешните работи на ГЕРБ и му е трудно да коментира. Струва му се обаче, че това е по-скоро опит да се пожертва някой от ръководството на ГЕРБ. Фандъкова и Николов да направили много за ГЕРБ, имат голям имидж в техните райони.

Водещата отбеляза, че обявената от Борисов причина е, че ГЕРБ не са се представили много добре в техните райони. Алгафари отговори, че в своя район например Борисов е победил и причината не е само в неговите изяви от джипката, а в работата на целия епип на ГЕРБ и Фандъкова е направила достатъчно, за да може той да получи този добър резултат.

Разривът между Слави Трифонов и Бойко Борисов.

„И Слави кара „Секвоя“, и Борисов кара „Секвоя“!“, отбеляза Беновска. Нидал Алгафари отговори: „Аналогиите са много – и единият е с гола глав, и другият е с гола глава, и единият ходи с много охрана, и другият ходи с много охрана, и единият има финансов ресурс, и другият има финансов ресурс.

Единият се появява по всички телевизии, другият само по една, но постоянно и всеки ден! Единият ходи с тужурка, и другият ходи с тужурка, единият се прави на народен човек и другият се прави на народен човек.

Походката им беше една и съща. И двамата са спортисти, и двамата милеят за България и т.н.! Разликата е, че бяха много близки приятели и благодарение на екипа на Слави Бойко Борисов се превърна от един полицай, генерал в батман, благодарение на Росен Петров, на Тошко Йорданов, които пееха за него титирамби.

В един момент се получи разрив, но Бойко Борисов е в този вид, който е в момента, благодарение на шоуто на Слави и това го знаят всички!“.

„Тоест гювечът е същият, но сипан в друга тенджера ли?“, попита Беновска. Нидал Алгафари отговори, че двамата много са си приличали, но в момента Борисов е дръпнал заради това, което е направил през последните 10 години, в момента се има с Меркел, с други европейски величия. Той добави:

„Бойко дръпна в политиката, в икономиката, със сигурност разбира повече от Слави, но на Слави след 10 години, ако върви по този път, може и той да бъде като него!“.

Излъгали ли са се хората, които са гласували за ИТН?

„Народът излъган ли е, като избра Слави?“, попита Беновска. Нидал Алгафари отговори, че хората не са излъгани, защото народът си заслужава управниците. Той продължи, че хората са възпитани от „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшовете“ и т.н. как трябва да изглежда един мъж и как трябва да изглежда една жена.

„Това бяха гологлави мъже с ланци, с набито тяло, с бухалката в ръка и в далаверата. А момичетата трябваше да са надути силиконки, които да са тъпи като галоши, да слушат, да мигат послушно и да чакат борчето да дойде и да ги забере.

Затова ние всички сме виновни, ние ги възпявахме, ние вкарахме тази чалгакултура, която я има в момента и това чалгапоколение, което възпитахме навремето, сега се отблагодарява на тези, които останаха на този пост. Защото аз се отдръпнах, други се отдръпнаха, но Слави все още държи този фронт и те му се отблагодариха за дългите години, в които той им е бил примера!“, заяви Алгафари.

„Правиш много силно самопризнание!“, каза Беновска. Нидал Алгафари отговори, че това е така, но има още един човек, който е много по-заслужил за това самопризнание, казва се Радомир Чолаков, сега от ГЕРБ, който е бил един от редакторите на „Ку-ку“. Алгафари продължи: „Той навремето попита – пичове, сега казваме думата „гъз“ и се радваме, утре ще кажем какво, вдругиден какво!

Той беше един от радетелите за чистота на българския език, за чистота на предаването от тази пошлост, от тази простотия. За съжаление аз съм човекът, който вкара тези песни, за първи път в мое предаване влязоха, пародиите на онези комунистически песни.

Но ние го направихме не за чалгаризирането, а да се спре онази носталгия, която имаше, да видят, че има и друга страна. Но хората го харесаха, Слави го усети, той е с много добър търговски нюх и успя да направи от това цяла политика!“.

Подаръците.

„Години наред мисля, ти спомена за първия си филм, и аз имам няколко, моите са телевизионни, като режисьор, дали не трябва да направим един заедно, свидетели сме и сме участници в толкова неща?“, попита Беновска. Нидал Алгафари отговори, че би описал под някаква форма нещата, които е преживял.

Той продължи, че отново се завръща интересът към четенето и разказа, че в някои села по 15 – 20 човека са купували книгата му. Алгафари заяви: „Ако с теб решим да правим филм или да напишем книга, първо ще го обявим публично, за да видим кой ще ни плати повече, за да не го правим!“.

Нидал Алгафари подари на водещата втория си роман, който се казва „Рано или късно“. Той разказа: „В него описвам малка част от това, което съм видял, но се разказва за една красива любовна история, има и малко политика.

Със сигурност някой ще се разпознае, въпреки че съм им завоалирал имената, Бойко не е там, той е от много по-късен етап!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 17-ти април 2021 г.