Около 2000 души ще бъдат амнистирани със законопроекта за амнистията, внесен от кабинета, който парламентът разглежда на първо четене. Предвиждаше се броят им да бъде повече, но отпадна възможността на амнистия да подлежат и майките на две или повече малолетни деца, които не са лишени от родителски права и имат остатък от наказанието до 3 години.
Законопроектът в пленарната зала представи министърът на правосъдието Меглена Тачева, която посочи, че с това ще се облекчи съдебната система.
„Освобождаване от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, хората, извършили престъпления, за които по закон се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода, когато е за умишлено и до 5 години, когато е по непредпазливост, тоест касае се за всички онези престъпления, за които съдът е задължен да приложи чл. 78 А от Наказателния кодекс, което означава освобождаване от наказателна отговорност, налагане на административно наказание, глобата е от 1000 до 5000 лева”, представи измененията министър Тачева.
Тя допълни, че се предлага да се освободят от изтърпяване на остатък от наказанието три категории групи хора, лишени от свобода. Като този текст ще се прилага за осъдени, които към влизане в сила на закона изтърпяват наказание.

„В чл. 3 от законопроекта се предлага да се освободят от изтърпяване на наложените наказания на определени категории осъдени, там където през годините е имало несъразмерност на наказанието и сега в местата за лишаване от свобода имаме затворници, които за едно и също престъпление изтърпяват наказание 20 години или 8 години лишаване от свобода”, допълни правосъдният министър. /Дарик радио