От разговорите на КСНС днес не се вижда воля за силно ново начало и голяма промяна. По всичко личи, че ще има трети служебен кабинет, а кабинет на патриотите изглежда невъзможен. Това мнение изрази пред БНР Димитър Ганев от изследователски център "Тренд".
Според Ганев, с тактическия си ход на оттегляне от властта ГЕРБ изненадва нови играчи като Веселин Марешки, който още не е конструирал своите структури, както и хваща БСП неподготвена за нови предсрочни избори.

ГЕРБ не е в политическа изолация като през 2013, защото има партньор в лицето на ПФ, както и благосклонно отношение от страна на Марешки, смята още Ганев: "Не виждам политическа логика сега ГЕРБ да подкрепи правителство на патриотите. Не виждам как може една коалиция от няколко партии като патриотите да състави самостоятелно правителство с политически фундамент от 30 депутати. Не се вижда реална възможност за работещо, силно, легитимно правителство". 

Според анализатора, Румен Радев дава заден ход относно идеята за консенсусно служебно правителство, съставено съвместно от двамата президенти.