Голямата изненада на предстоящия вот ще бъде в избирателната активност. Именно това ще следят социолозите от "Тренд" с интерес през април месец.

Декларативната активност към момента е сходна с предишните избори, но опитът на други държави, провели избори с епидемия, показва намаляване на активността на гражданите с 10-15%. Решаваща ще бъде здравната ситуация. Това може да провокира много различни проценти в едната или другата посока и това да се окаже решаващо за конфигурацията в следващия парламент.

500 000 гласа примерно разлика в избирателната активност няма да се отлеят равномерно от всички партии, предупреди Димитър Ганев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Иначе на всеки вот има изненади и този вот няма да е изключение. "На сутринта след изборите отново ще бъдем изненадани, коментира Ганев.

Прогнозата на "Тренд" е формулата 5+2. Сигурни са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България". На ръба са ВМРО и "Изправи се! Мутри вън". Изследванията няма как да предвидят с точност влизането на последните две партии, тъй като именно при тях от голямо значение в последните дни преди вота ще е политическата кампания.

Коалиция преди или след вота: Преди вота е по-честната коалиция, тогава избирателят дава своя вот за програма и намерения, обясни социологът. Резултатите не биха били еднакви - "в политиката 1 плюс 1 не е равно на 2, може да е равно на 1, но и на 4. Това зависи от стиковката на партията".

Като пример той посочи невъзможната ситуация ГЕРБ и ДБ да сключат коалиционно споразумение преди изборите. Тогава голяма част от избирателите на ДБ не биха гласували за такава коалиция и разпределението на гласове и парламентарни групи в парламента не би било същото. Подобна е ситуацията и при коалицията между "Воля" и НФСБ, съответно Марешки и Симеонов.

В България се е наложила персоналистка политическа култура - разсъждаваме за партиите през техните лидери и гражданите не четат политическите програми. Като примери Димитър Ганев посочи гласуването за Симеон Сакскобургготски и неговата формация, попълнена с напълно неизвестни лица.

По същия начин в момента гласуващите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов може да го направят защото симпатизират на шоумена, а не защото Тошко Йорданов е в екипа му.