Аз разбирам затруднението на партиите, тъй като българинът обича да пипне, да срещне, да отиде на концерт, да се снима и да тръгне към урните. В момента пандемията предполага единствено влияние на електронните медии и социалните мрежи. Това каза политологът проф. Антоанета Христова в студиото на "Неделята на NOVA" по Нова тв. 

"Социалните мрежи не дава толкова информация, колкото обърква хората. Предизборната кампания ще бъде много, много, много трудна", сподели още тя.  

"Хората се притесняват как ще живеят след 5 месеца, заради кризата. Сериозността ще надделее на тези избори. Да не забравяме, че Борисов измисли комуникационния елемент "гушкане". Имаше една баба, която каза, че няма да си мие ръцете след него. Така че джипката, която му взе ЦИК, няма да му липсва. Кампанията ще бъде много трудна, но няма да е само в социалните медии. Ако някой реши да се изязвява само там, ще допусне грешка", каза комунмикационният експерт Любомир Аламанов. 

"Прекият контакт носи дивидент по време на кампания и Борисов е облагодетелстван, защото всички ресурси са в неговите ръце. Той си създаде образ. За месец и половина никой не може да наложи образ. Неговата стратегия е формирана и стабилна. Който е решил да гласува за него, вече го е решил, който не иска да гласува за него, тепърва ще търси алтернатива", каза проф. Хрисова. 

"Много от хората, които в момента участват в изследвания, не споделят за кого наистина ще гласуват. Приема се като социално неприемливо. Политическите партии са социално неприемливи. Резултатите не са тези, които вероятно ще бъдат на 4-ти и това го прави трудно за социолозите. Големият проблем на политиците е че се внасят някакви промени, но всички скачат и се оказва, че е по-лесно да се откажем от реформата, отколкото да стигнем до консенсус. Избирателят очаква много по-ясно, с риск към политиците, да обещаят промяната", допълни тя.

"Хората вече гласуват емоционално, което вече е проблем. 50-те лева могат да се окажат мотив. Намираме се на опасен ръб на демокрацията и можем да излезем от рамките на нормална европейска държава. Погрешната посока е популизъм - обещаване на нереалистични неща. Демокрацията не е това някой да дойде и да ти каже, че заплатата ти ще стане 100 000, а после да каже, че Сорос и извънземните са му попречили да ти я даде", обясни Аламанов.